Amazonovi delavci na črni petek stavkajo

Svet 26. Nov 202106:51 > 07:00 0 komentarjev
Amazon
Amit Dave/REUTERS

Na današnji črni petek v več državah stavkajo delavci podjetja Amazon. V zahtevah za boljše delovne pogoje in višje plače so jih podprle tudi druge organizacije in gibanja, ki si prizadevajo za pravice delavcev.

“Amazon vzame preveč in da premalo,” sporoča skupina Make Amazon Pay (Naj Amazon plača) in napoveduje, da bodo delavci podjetja na današnji črni petek stavkali. Od podjetja zahtevajo, da Amazon “plača pravične plače, davke in prispevek za svoj vpliv na okolje.”

Med zahtevami delavcev so tako zvišanje plač v Amazonovih skladiščih, ukinitev strogega nadzora delavcev, daljši bolniški dopust in boljše sledenje okužbam s koronavirusom, prenehanje z delovanjem proti sindikalnim dejavnostim ter pošteno plačevanje davkov, povzema britanski BBC.

“To podjetje je beležilo dobičke v pandemiji, lahko si privošči, da dela bolje,” je po navedbah britanskega medija komentiral Mick Rix s sindikata GMB Union.

Stavke v več državah

Stavke bodo potekale v 20 državah, tudi v ZDA, Združenem kraljestvu in v državah Evropske unije. S stavko na današnji črni petek, ko potrošnike številni popusti in druge ugodnosti nagovarjajo k nakupovanju, bodo Amazonovi delavci na svoje zahteve opozarjali tako, da bodo ustavljali delo.

Amazonove delavce v stavki podpirajo tudi druga zavezništva delavcev, sindikati, družbena gibanja in neprofitne organizacije, še piše BBC. Protesti so napovedani tudi na sedežu podjetja v Londonu.

Amazonovim delavcem je letos spodletel poskus sindikalnega organiziranja v skladišču v Bessemerju (Alabama), saj je predlog za ustanovitev sindikata podprlo premalo zaposlenih. Po glasovanju so se sicer zvrstile obtožbe, da so bili delavci v času glasovanja pod pritiskom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!