Američani ubili Ajmana al Zavahirija, naslednika Osame bin Ladna

Svet 02. Avg 202206:36 > 13:06 3 komentarji
Osama bin Laden in Ayman al Zawahiri
REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da so ameriške sile v Afganistanu ubile vodjo teroristične skupine Al Kaida Ajmana al Zavahirija, ki je veljal za desno roko nekdanjega voditelja te skupine Osame bin Ladna.

V protiteroristični operaciji so Američani z brezpilotnim letalom v nedeljo ubili vodjo Al Kaide Aymana al Zavahirija. Akcijo je v nedeljo izvedla Cia, al Zavahirija pa so ubili v afganistanski prestolnici Kabul. Voditelj Al Kaide je bil na balkonu hiše, dron pa je vanj izstrelil dve raketi. Ob napadu so bili prisotni tudi drugi družinski člani, ki pa niso bili poškodovani. Prav družino al Zavahirija so odkrili naprej, nato pa še 71-letnika. Živeli so v hiši enega od talibanskih voditeljev Siradžudina Hakanija, odobritev za napad pa je pretekli četrtek podpisal ameriški predsednik Joe Biden, poroča CNN, ki se sklicuje na zaupne obveščevalne vire.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je bil al Zavahiri odgovoren za več umorov ameriških državljanov. “Zdaj je pravici zadoščeno in tega terorističnega voditelja ni več,” je dodal Biden.

Al Zavahiri je teroristično organizacijo Al Kaida prevzel leta 2011, po smrti Osame bin Ladna. Skupaj z njim sta načrtovala teroristične napade v ZDA 11. septembra leta 2001, al Zavahiri pa je bil eden najbolj iskanih teroristov s strani ZDA.

Napad na al Zavahirija je bil del večmesečne akcije, po besedah Bidna pa bo uspešna operacija prinesla zadoščenje tudi družinam več kot 3000 žrtev, ki so umrle v terorističnih napadih leta 2001.

“Ne glede na to, kako dolgo je trajalo, in ne glede na to, kje se skrivate. Če ste grožnja našemu narodu, vas bomo našli,” je dejal ameriški predsednik po uspešni akciji. Dodal je, da je al Zavahiri ob terorističnih napadih leta 2001 načrtoval tudi samomorilski bombni napad na mornariški rušilec v Adnu leta 2000, ko je umrlo 17 ameriških mornarjev in pa napad na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji, kjer je bilo ubiti 223 ljudi.

Na smrt voditelja Al Kaide so se odzvali tudi talibani, ki so dejanja označili za kršenje mednarodnih načel. Ameriški uradniki so prepričani, da so talibani vedeli za prisotnost al Zavahirija v Kabulu, kar po besedah ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna pomeni pomeni grobo kršitev mirovnega sporazuma.

 Ayman al Zavahiri
PROFIMEDIA

Očesni kirurg iz Egipta

Ayman al Zavahiri je bil ideolog Al Kaide. Po izobrazbi je bil očesni kirurg, rojen v Egiptu. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil zaprt zaradi sodelovanja in delovanja v egiptovski skrajni skupini Islamski džihad. Po izpustitvi je zapustil državo in se vključil v različne mednarodna džihadistična gibanja ter se sčasoma preselil v Afganistan, kjer je združil moči z Osamo bin Ladnom, poroča BBC. Skupaj sta napovedala vojno ZDA in organizirala teroristične napade 11. septembra 2001.

Vodenje Al Kaide je al Zavahiri prevzel po smrti bin Ladna, vendar se je redko pojavljal v javnosti in le občasno izdajal sporočila. Al Zavahirija so mnogi označevali za desno roko bin Ladna in glavnega ideologa Al Kaide. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je bil al Zavahiri operativni vodja terorističnih napadov v ZDA leta 2001, poroča BBC.

Napad na al Zavahirija se je zgodil skoraj eno leto po tem, ko so Američani napovedali umik iz Afganistana, s čimer se je končala 20-letna ameriška vojaška prisotnost v tej državi.

Osamo bin Ladna so Američani ubili skoraj deset let po terorističnih napadih v ZDA. Skrival se je v Pakistanu, ubit pa je bil s strelom v glavo. Skrival se je v mestu Abotodab, okrog sto kilometrov od Islamabada, v kompleksu brez telefona in internetne povezave. Operacija je trajala 40 minut, ob bin Ladnu pa sta bila ubita še njegov sin, dva osebna stražarja in ženska.

Takratni ameriški predsednik Barack Obama je v govoru po akciji dejal, da je bilo pravici zadoščeno in da je bil bin Laden dve desetletji simbol Al Kaide, njegova smrt pa je bil takrat najpomembnejši dosežek v boju proti tej teroristični organizaciji.

“Svet je varnejši in boljši po smrti Osame bin Ladna,” je dejal Obama.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje