Američanka razkriva kriptoprevare: “Običajnim ljudem želijo pobrati denar”

Svet 31. Maj 202214:36 > 15:23 1 komentar
Molly White
N1/Twitter

Američanka Molly White se je na svoji spletni strani lotila razkrivanja goljufij, povezanih s trgom kriptovalut. Sumljive naložbe, ki so se izkazale za prevare, in druge slabo vodene projekte dokumentira in bralce opozarja pred prevaranti.

Kriptovalute in projekti, povezani s tehnologijo blockchain, so v zadnjih letih postali trend in so vse bolj priljubljeni. Z večjo prisotnostjo pa se povečujejo tudi možnosti za goljufije in prevare. Nanje se je osredotočila 28-letna Američanka Molly White, ki na svoji spletni strani Web3isgoinggreat gleda pod prste sumljivim projektom v kriptosvetu: naložbe, ki se izkažejo za prevare, slabo vodeni projekti, ki propadejo zaradi slabega upravljanja, in pa prevare, ki “kradejo” denar od podpornikov. Osredotočena je predvsem na finančno in tehnološko elito okrog kriptosveta.

“Večina mojega prezira je usmerjenega na pomembneže, ki oglašujejo različne projekte, kot da gre za naložbe, ki obljubljajo vstopnico za boljše življenje in rešitev finančnega položaja za številne ljudi,” pravi White. Po izobrazbi je programska inženirka, kot najstnica je začela pisati in urejati članke na Wikipediji, ko je bil predsednik ZDA Donald Trump, pa se je ukvarjala z raziskovanjem skrajnih desničarskih gibanj in domačega ekstremizma. Ameriški medij Washington Post jo je označil za osebo, ki je sposobna tolmačiti zapleten svet kriptovalut, saj ima večletno znanje z raziskovanjem ezoteričnih internetnih kultur.

Pregleduje drobovje “sumljivih” projektov

Pred kratkim je na družbenem omrežju Twitter predstavila prevaro Cryptoland, ki je v utopični predstavitvi obljubljala luksuzne vile na otoku Fidži, igralnico in zasebni klub, vse pa so podkrepili z animiranim posnetkom. Projekt so zasnovali navdušenci nad kriptovalutami, iskali so investitorje. White je na projekt postala pozorna zaradi promocijskega materiala, ki je nagovarjal “navadne” ljudi, naj vložijo svoj denar. Ko je raziskovala dokumente Cryptolanda, so se ji prižigali rdeči alarmi, saj je bilo več protislovij, podjetje pa je bilo ustanovljeno v davčni oazi na Sejšelih. Spletna stran projekta je po poročanju Washington Posta zapuščena, ustanovitelji pa so nedosegljivi.

Razkritje White je na Twitterju pritegnilo veliko zanimanja in je hitro postalo viralno. Sama v številnih ustanoviteljih kriptopodjetij in tveganih kapitalistih vidi množičen in nereguliran poizkus, da bi od navadnih ljudi zvabili njihov denar s pretiravanjem o potencialu kriptotehnologije.

Večjo pozornost kriptosvetu je White namenila v letu 2021, ko je za Wikipedijo pisala članek o izrazu Web3, ki je zelo priljubljen pri organizacijah in podjetjih v kriptosvetu. A bolj kot je raziskovala pomen besede Web3, bolj ji je postajalo jasno, da mnogi sploh ne vedo, kaj izraz pomeni. Ogromna sredstva so se vlagala v družbe tveganega kapitala in zagonska podjetja, povezana s kriptosvetom. Znane osebnosti, med njimi tudi direktor Tesle Elon Musk, so oglaševale različne kriptovalute. Raziskovanje jo je pripeljalo do zaključka – Web3 je poln prevar, neuspehov in goljufij, njihov namen pa je izvleči denar od običajnih ljudi.

Bitcoin
PROFIMEDIA

Ko so denar začeli izgubljati navadni ljudje, je začela raziskovati

White je bila že leta skeptična do kriptoindustrije, vendar ji ni posvečala prevelike pozornosti, ker je bila večina, ki je izgubljala denar, premožna in tehnološko podkovana. Vendar se je to v zadnjem času spremenilo, White pa se osredotoča predvsem na projekte, ki nagovarjajo srednji razred. “Ljudje vlagajo denar, za katerega si ne morejo privoščiti, da bi ga izgubili. Mislijo, da je to morda njihova vstopnica za izhod iz revščine ali pa se končno rešijo službe za minimalno plačo. Nato pa vsi njihovi prihranki izginejo,” razlaga White. To realnost so poglobili še veliki padci vrednosti kriptovalut, ko je obseg celotnega kriptotrga s skoraj treh bilijonov dolarjev padel na 1,3 bilijona dolarja. Forumi na Redditu na temo kriptovalut so preplavljeni z zgodbami ljudi, ki izgubljajo svoje življenjske prihranke, potem ko so vlagali v odmevne projekte in kovance.

Analizirala in predstavila je zapleteno poslovanje Axie Infinity, ki je ljudem omogočal zaslužek z igranjem videoiger, nato pa je v podjetju po hekerskem napadu izginilo 620 milijonov dolarjev. “Vedno več je incidentov, kjer ljudje ne izgubijo le nekaj dodatnega denarja, ampak izgubijo denar, ki ga potrebujejo za življenje,” je v takratnem pregledu zapisala White.

Razburljiva inovacija ali piramidna shema

Kriptovalute so od začetka epidemije doživele ogromen vzpon. Včasih obrobno področje je med epidemijo postalo eno osrednjih tem, mnogi zgodnji vlagatelji pa so skoraj čez noč postali milijonarji. In prav to je sprožilo velik val zanimanja med tistimi, ki so želeli skočiti na vzpenjajoči se vlak, da ne bi zamudili možnosti za velik zaslužek. Raziskava iz ZDA kaže, da je skoraj 90 odstotkov že slišalo za kriptovalute, 16 odstotkov pa jih je odgovorilo, da so vložili ali pa uporabljali kriptovalute.

White in skeptiki pravijo, da so tradicionalni mediji napačno predstavili zgodbo in obravnavali bitcoin kot razburljivo inovacijo, medtem ko podcenjujejo idejo, da bi lahko šlo za velikansko piramidno shemo. Zagovorniki pa jo vidijo kot tehnologijo, ki spreminja svet in bi lahko imela velik vpliv na družbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje