Ameriška podjetja zaposlenim obljubljajo plačilo poti za opravljanje splava

Svet 27. Jun 202214:24 0 komentarjev
splav
Shuran Huang/REUTERS

Po prelomni odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča v zadevi Roe proti Wade je več podjetji zaposlenim že ponudilo pomoč pri plačilu poti, če bi zaposlene morale zaradi opravljanja splava odpotovati v drugo državo. Posebna zdravstvena zavarovanja so zaposlenim omogočila predvsem banke in tehnološka podjetja, pa tudi nekatere korporacije iz področja zabave.

Po odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča, ki je v petek zavrnilo sodbo Roe proti Wade, je dostop številnih Američank do splava močno otežen. Prebivalke zveznih držav, kjer splava ne bo mogoče zakonito opraviti, bodo, če si bodo to lahko privoščile, prisiljene odpotovati v države, kjer je to mogoče. Ker takšna pot predstavlja tudi finančno breme, je več korporacij svojim zaposlenim ponudilo pomoč.

Ukrepi odražajo večjo odgovornost, ki jo podjetja čutijo do vlagateljev, strank in zaposlenih, v času, ko se vrednote podjetji ne skladajo z zakonodajo držav, v katerih imajo sedež ali pa delajo njihovi zaposleni, poroča Guardian.

Pomoč pri potnih stroških za zaposlene, ki potrebujejo splav, so kot del zdravstvenega zavarovanja ponudila številna tehnološka podjetja in banke. To odločitev sta v petek objavila tudi Bank of America in Goldman Sachs, že pred tem pa Citigroup in JPMorgan Chase. “Še naprej bomo zaposlenim nudili ugodnosti za načrtovanje družine, kjer nam je to zakonsko dovoljeno,” je v obvestilu zaposlenim zapisala vodja kadrovske službe banke Citigroup Sara Wechter.

Podobno so se odzvala tudi številna tehnološka podjetja. Microsoft je finančno podporo v obliki zdravstvenega varstva ponudil po tem, ko je v javnost pricurljal osnutek sodbe večine sodnikov. Apple svojim zaposlenim nudi možnost, da iz države odpotujejo zaradi zdravstvenih storitev. Facebook pa je napovedal, da bo povrnil potne stroške v obsegu, kot ga dovoljuje zakon.

Povračilo potnih stroškov so obljubila tudi podjetja iz področja zabave, kot so Disney, Condé Nast, Warner Bros Discovery in Netflix. Med tistimi, ki se na sodbo za zdaj še niso odzvala, pa Guardian izpostavlja McDonald’s, PepsiCo, Coca-Cola, General Motors in Walmart.

Vpliva prepoved splava na naložbe?

Poteze korporacij lahko sicer omejijo posledice odločitve vrhovnega sodišča, a morda ne bodo ustrezno naslovila pomislekov zaposlenih v podjetjih, ki so svoje sedeže preselila v zvezne države z nizkimi davki, ki pa napovedujejo omejitve ali prepoved splava, piše Guardian. Tako se Teksas oglašuje kot država z nizkimi davki, številna podjetja pa so zato prav v tej zvezni državi povečala svojo prisotnost. Med drugim gre za Oracle, Hewlett-Packard, Teslo, Facebook, Amazon in Apple.

Naklonjenost Teksasa in Misurija prepovedi splava pa lahko nasprotuje vrednotam teh podjetji ter zmanjša možnosti za to, da države pritegnejo nova podjetja, zaposlene in naložbe. Županja mesta St. Louis v Misuriju Tishaura Jones verjame, da bo prepoved splava otežila privabljanje podjetji. Župan Kansas Cityja Quinton Lucas pa je dejal, da je eno podjetje že preklicalo svoje načrte za ustanovitev v tem mestu, še piše Guardian. Predstavnik Teksasa Briscoe Cain je v začetku leta Citigroupu poslal pismo, v katerem je napovedal predlog zakona, ki bi v delih zvezne države prepovedala poslovanje podjetji, ki zaposlenim nudijo ugodnosti, povezane s splavom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!