Musk napovedal selitev Teslinega sedeža v Teksas

Gospodarstvo 08. Okt 202109:44 > 09:45 0 komentarjev
Elon Musk
Gerry Shih/REUTERS

Tesla bo proizvodnjo preselila v Austin v ameriški zvezni državi Teksas. Odločitev je Elon Musk pojasnil s tem, da je tovarna v Kaliforniji postala premajhna, življenjski stroški zaposlenih pa so visoki. Delničarji so na letnem sestanku opozorili tudi na raznolikost zaposlenih.

Prvi mož Tesle Elon Musk je napovedal, da bo vodilni proizvajalec električnih vozil sedež iz Silicijeve doline preselil v Austin v zvezni državi Teksas, kjer so zgradili tudi novo tovarno. Je pa dodal, da bodo kljub selitvi sedeža razširili tudi poslovanje v Kaliforniji.

“Navdušen sem, da bomo sedež preselili v Austin,” je na letnem srečanju Teslinih delničarjev dejal Musk. Delnice podjetja po njegovih besedah močno rastejo, podjetje pa kljub pomanjkanju čipov in drugih komponent krepi dobavo vozil.

Tesla po Muskovih besedah cilja na okoli 50-odstotno povečanje proizvodnje v tovarni v Fremontu v Kaliforniji, poročajo tuje tiskovne agencije. Pri tem je sicer izpostavil omejitve zmogljivosti v tovarni. “Ko smo prvič zagnali obrat, smo bili kot otroci v starševskih čevljih – mi smo bili majhni, tovarna pa ogromna,” je ponazoril in dodal, da zdaj tovarna poka po šivih.

V nagovoru delničarjev je še izpostavil, da so življenjski stroški v Silicijevi dolini za delavce visoki, cene stanovanj pa nedosegljive, zato se ti pogosto v službo vozijo iz precej oddaljenih krajev.

Delničar opozoril na raznolikost zaposlenih

Na letni skupščini naj bi delničarji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili tudi predlog enega od delničarjev, da naj Tesla pri zaposlovanju več pozornosti nameni raznolikosti in vključevanju, kljub temu, da je predlogu nasprotovala uprava.

S predlogom je delničar Calvert Research and Management pozval k celoviti analizi delovne sile po rasi in spolu, skupaj z vpogledi, kako uspešna so prizadevanja podjetja za povečanje raznolikosti v podjetju. O izsledkih naj bi družba redno obveščala vlagatelje.

“Poslovni razlog za raznolikost je jasen,” je dejala Kimberly Stokes iz Calverta, ki je predstavila predlog. “Kot delničarji smo zaskrbljeni, da bi Teslina pomanjkljiva osredotočenost na raznolikost in vključenost lahko ovirala sposobnost podjetja za inovacije v prihodnosti,” je Stokesovo povzela AFP.

Pobuda Calverta je bila ena od štirih, ki so jih vlagatelji Tesli predlagali za boljšo zaščito delavskih pravic in delovnih pogojev. Ravno ta teden je kalifornijska porota Tesli naročila izplačilo 137 milijonov evrov odškodnine nekdanjemu temnopoltemu zaposlenemu, ker je podjetje ignoriralo njegove pritožbe o rasizmu na delovnem mestu, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!