Ameriška vojska našla ostanke izginulega bojnega letala F-35

Svet 19. Sep 202307:12 5 komentarjev
vojaško letalo
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriška vojska je našla razbitine pogrešanega lovskega letala F-35, ki je izginilo v nedeljo popoldne med letom nad ameriško zvezno državo Južna Karolina.

Ostanke vojaškega lovskega letala F-35 so našli v podeželskem okrožju Williamsburg, okoli 130 kilometrov severovzhodno od oporišča Charleston v Severni Karolini, so sporočili iz vojske. Kot smo poročali, je bilo iskanje osredotočeno na območje okoli dveh jezer severno od mesta Charleston, saj je bila to tudi zadnja znana lokacija letala.

Najdeni ostanki so potrjeni kot razbitine pogrešanega letala, je za BBC povedal vojaški tiskovni predstavnik. Nesrečo pristojni preiskujejo, zaradi ohranjanja integritete preiskovalnega postopka pa vojska ni posredovala dodatnih informacij. Tamkajšnjo javnost so sicer pozvali, naj se ne približujejo območju, poroča BBC.

Spomnimo, da je ameriška vojska v nedeljo izgubila vsako sled za bojnim letalom. Za zdaj sicer ni jasno, kaj se je zgodilo, oblasti pa so trdile, da je bilo letalo vpleteno v ”nesrečo”. Pilotu se je uspelo izstreliti iz letala, varno doskočiti s padalom in je v bolnišnici v stabilnem stanju.

F-35 Lightning II je večnamensko lovsko letalo pete generacije z nizko opaznostjo, ki ga je razvilo podjetje Lockheed Martin. Stane okoli 80 milijonov dolarjev, odlikuje pa ga tehnologija “stealth”, saj so njegovo ogrodje, senzorji in sistemi zasnovani tako, da jih radarji ne zaznajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje