Iskanje “nevidnega” bojnega letala F-35

Svet 18. Sep 202318:21 2 komentarja
vojaško letalo
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriška vojska je v nedeljo izgubila vsako sled za enim izmed svojih bojnih letal, vrednim več deset milijonov dolarjev. Pogrešano letalo naj bi bilo udeleženo v nesreči, pristojni pa sedaj javnost pozivajo, da pomaga najti izgubljeno letalo. Lovsko letalo F-35 naj bi bilo za radarje namreč "nevidno".

Letalo F-35 je izginilo v nedeljo popoldne, ko je pilot letel nad ameriško zvezno državo Južna Karolina. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo, oblasti pa trdijo, da je bilo letalo vpleteno v “nesrečo”. Pilot se je uspel izstreliti iz letala, varno skočiti s padalom in je v bolnišnici v stabilnem stanju, so sporočili.

Medtem ko je pilot preživel, pa ameriška vojska še ni našla letala, zaradi česar so v letalskem oporišču Charleston zaprosili za pomoč lokalno prebivalstvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poziv javnosti so objavili tudi na družbenem omrežju X. “Če imate kakršne koli informacije, ki bi lahko pomagale našim reševalnim ekipam najti F-35, prosimo pokličite obrambni operativni center oporišča,” so zapisali.

Iskanje pogrešanega letala je po navedbah predstavnikov vojaškega oporišča osredotočeno na območje okoli dveh jezer severno od mesta Charleston.

F-35 Lightning II je večnamensko lovsko letalo pete generacije z nizko opaznostjo, ki ga je razvilo podjetje Lockheed Martin. Stane okoli 80 milijonov dolarjev, odlikuje pa ga tehnologija “stealth”, saj so njegovo ogrodje, senzorji in sistemi zasnovani tako, da jih radarji ne zaznajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje