Ameriška vojska ubila enega od vodij Islamske države

Svet 12. Jul 202217:02 2 komentarja
Islamska država
PROFIMEDIA

Ameriška vojska je s pomočjo brezpilotnega letala v Siriji ubila enega od vodij militantne islamistične skupine Islamska država (IS), so danes sporočili iz Pentagona. Napad se je zgodil nekaj mesecev po tem, ko je ameriškim silam februarja na severu države uspelo ubiti glavnega vodjo IS Abuja Ibrahima al Kurašija.

Maher al Agal je bil ubit med vožnjo z motorjem v bližini mesteca Džindajris na severu Sirije, eden od njegovih glavnih pomočnikov pa je bil hudo ranjen, je povedal podpolkovnik Dave Eastburn, tiskovni predstavnik Pentagonovega centralnega poveljstva.

Smrt Agala je potrdil tudi sirski observatorij za človekove pravice, kot tudi sirske obrambne sile, ki pa žrtev niso identificirale. O Maherju al Agalu, ki ga je observatorij imenoval guverner Islamske države za regijo Levant, je sicer na voljo malo informacij.

Po smrti glavnega vodje IS Abuja Ibrahima al Kurašija februarja letos, ki naj bi se sicer sam razstrelil, da bi se tako izognil zajetju, je na čelo organizacije marca stopil Abu Hasan al Hašemi al Kuraši. IS je poleti 2014 prevzela nadzor nad velikim delom območij na severu Iraka in razglasila kalifat, ki je vključeval tudi območja v Siriji. Marca 2019 je bila skupina sicer vojaško poražena, vendar je še vedno aktivna v obeh državah, kjer še naprej izvaja tudi napade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje