Ameriška vojska v napadu na vzhodu Bagdada ubila tri ljudi

Svet 08. Feb 202410:41 > 17:53 0 komentarjev
AMERIŠKO VOJAŠKO LETALO
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriške sile so z brezpilotnim letalom ubile višjega poveljnika skupine Kataib Hezbolah. Napad naj ne bi terjal žrtev med civilisti.

Ameriško brezpilotno letalo je v sredo v Bagdadu ubilo višjega poveljnika proiranske skupine Kataib Hezbolah, ki jo ZDA krivijo za napad na severu Jordanije, ko so umrli trije ameriški vojaki. Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je sporočil, da napad ni terjal žrtev med civilisti.

Po informacijah iraškega notranjega ministrstva so bili v napadu na vzhodu Bagdada ubiti trije ljudje, dva poveljnika proiranske skupine in voznik. Pentagon trdi, da je bil višji poveljnik, ki so ga identificirali kot Abuja Bakr al Sadija, odgovoren za načrtovanje napadov na ameriške sile v regiji.

Od vozila ostala le zoglenela razbitina

Ameriške sile so izvedle zelo natančen napad na premikajoče se vozilo na prometni cesti. Od vozila je ostala le še zoglenela razbitina, poroča britanski BBC.

Iraška proiranska skupina Al Nudžaba je v izjavi napovedala ciljno usmerjen odgovor za napad, ki po njihovih besedah ne bo ostal nekaznovan. Palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je napad obsodilo, češ da je šlo za kršenje suverenosti in varnosti Iraka. Podobno so se odzvali v Teheranu. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Naser Kanani je ocenil, da predstavlja nadaljevanje tovrstnih dejanj ZDA grožnjo miru in varnosti v regiji in svetu.

Kmalu po napadu je tiskovni predstavnik iraškega premierja mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA obtožil, da je postala dejavnik nestabilnosti v tej bližnjevzhodni državi. “Ta pot iraško vlado bolj kot kdaj koli prej sili k prekinitvi misije koalicije,” je še dodal.

ZDA so doslej izvedle več napadov v odgovor na smrt svojih vojakov. Pred tednom dni so uničili več tarč v Iraku in Siriji, predstavniki ameriške vlade pa so takrat povedali, da gre šele za začetek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!