Ameriški milijarder po košarici Twitterja oster do savdskega princa

Svet 16. Apr 202213:43 > 14:51 1 komentar
Elon Musk
PROFIMEDIA

Ameriški milijarder Elon Musk je po košarici upravnega odbora Twitterja, ki je zavrnil njegovo ponudbo za prevzem, sprožil več vprašanj o vlogi Savdske Arabije v tehnološkem gigantu.

Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX ter najbogatejši Zemljan, je pretekli teden z novico, da je kupil 9,2 odstotka tehnološkega podjetja Twitter, prišel na naslovnice vseh svetovnih medijev. Želel si je še več – prevzeti celotno podjetje. Poslal je ponudbo težko 43 milijard dolarjev, vendar doživel hladen tuš. Upravni odbor družbenega omrežja Twitter je njegovo ponudbo zavrnil. Odbor je soglasno sklenil, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom. Ta ukrep velja do 14. aprila prihodnje leto in odbor upa, da si bo Musk do takrat našel drugo razvedrilo.

Po Muskovi ponudbi se je oglasil tudi princ Savdske Arabije Alwaleed bin Talal, ki je zapisal, da ponudba Muska ni bila niti blizu vrednosti, kot jo ocenjuje podjetje samo. Dodal je še, da bi sam, kot predstavnik podjetja Kingdom KHC, ki je eden največjih lastnikov Twitterja, prav tako zavrnil ponudbo Muska. Tvit savdskega princa je k razpravi spodbudil Muska. Odgovoril je na tvit princa in se vprašal, kolikšen del Twitterja je posredno ali neposredno v lasti države Savdske Arabije in kakšno je stališče glede novinarske svobode govora.

Uporabniki Twitterja so hitro spomnili na zgodbo o Abdulrahmanu alSadhanu, ki so ga v Savdski Arabiji obsodili na 20 let zapora zaradi njegovih tvitov. Musk je v svoji najavi pohoda na Twitter zapisal, da podjetje nujno potrebuje spremembe in meni, da bi moral biti Twitter bolj odprt in pregleden. “V Twitter sem vložil, saj verjamem v njegov potencial, da postane platforma za svobodo govora po vsem svetu. Verjamem, da je svoboda govora družbeni imperativ za delujočo demokracijo,” je po nakupu 9,2 odstotka delnic Twitterja dejal Musk.

Tudi princ se je znašel v nemilosti prestolonaslednika

Savdski princ bin Talal se je sicer pred petimi leti znašel v središču spora s svojim bratrancem in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, ki je naročil njegovo aretacijo in mu zaplenil dve milijardi dolarjev premoženja. Po dveh mesecih pripora v luksuznem hotelu Ritz-Carlton v Riadu so bin Talala izpustili, moral pa se je poravnati s savdsko vlado. Podrobnosti niso bile znane, neuradno pa so mediji poročali o višini šestih milijard dolarjev. Obtožbe so vključevale pranje denarja, podkupovanje in izsiljevanje uradnikov, je poročal Reuters.

Savdsko Arabijo sicer večkrat opozarjajo, da zatira drugačno misleče in domnevno sledi savdskim novinarjem, ki živijo v tujini, poroča AlJazeera. Ameriška obveščevalna služba je prestolonaslednika bin Salmana neposredno povezala tudi z umorom novinarja Džamala Hašodžija leta 2018 v Istanbulu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje