Ameriški odposlanec: V BiH imajo korupcijske, ne etnične težave

Svet 26. Nov 202111:37 0 komentarjev
Gabriel Escobar
Stringer/REUTERS

Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je ocenil, da je v Bosni in Hercegovini največji problem sistemska korupcija, ne toliko etnični problemi. V pogovoru za hrvaško tiskovno agencijo Hina je spregovoril tudi o evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana, predvsem Albanije, Severne Makedonije in Srbije.

“Iskreno povedano, problem v BiH ni etnični, ampak sistemska korupcija in pomanjkanje verodostojnosti političnih akterjev, ki vplivajo na sposobnost državnih institucij, da bi pravilno delovale,” je za Hino izjavil posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar.

Ameriški diplomat se je v Zagrebu udeležil srečanja Ameriško-jadranske listine (A5), v kateri sodelujejo Albanija, BiH, Črna gora, Hrvaška, Severna Makedonija in ZDA. Srečanja so se kot opazovalke udeležile tudi Slovenija, Kosovo in Srbija.

Prebivalci BiH so bolj zaskrbljeni zaradi demografskih in gospodarskih težav kot zaradi etničnih vprašanj, je dejal Escobar, ki je konec prejšnjega stoletja opravljal različne diplomatske naloge v Srbiji, BiH in Črni gori.

Prebivalci morajo pokazati, da si želijo rešitve za dobro vseh

Za Hino je prav tako poudaril, da je ustroj BiH, ki je osnovan na treh konstitutivnih narodih, temelj ameriške politike do BiH. Meni, da je politični konsenz možno doseči z omejenimi reformami znotraj strukture daytonskega sporazuma iz leta 1995. Potrdil je, da so se ZDA pridružile političnim akterjem, ki si prizadevajo za spremembe volilnega zakona, ki bi zadovoljile vse tri narode v BiH.

Kot je dodal, morajo prebivalci BiH tudi z volilno izbiro politikov pokazati, da želijo rešitve, ki bodo v dobro vseh v državi, ne pa samo njihovi stranki in narodu. Meni, da je pritisk možno sprožiti tudi s sankcijami.

Pojasnil je, da bi bile te usmerjene proti skorumpiranim posameznikom, ne pa tudi državljanom Republike srbske in Federacije BiH. Med drugim je dejal, da član predsedstva BiH iz vrst srbskega naroda Milorad Dodik “ni edini, a je najbolj aktualni problem”.

ZDA se nenehno pogovarja o širitvi Evropske unije

Potrdil je, da se Washington s svojimi partnerji v Zahodni Evropi nenehno pogovarja o pospeševanju procesa širitve Evropske unije. Spomnil je, da so na nedavnem srečanju t.i. peterice (ZDA, Združeno kraljestvo, Italija, Francija in Nemčija) soglašali, da bi bilo dobro šest držav Zahodnega Balkana čim prej vključiti v EU.

Escobar verjame, da bosta Albanija in Severna Makedonija naslednji “zgodbi o uspehu” evropske integracije. Pohvalil je tudi prizadevanja Srbije, ki se je po njegovem mnenju približala EU. Meni, da je širitev vprašanje časa, ne pa tega, ali so vrata za vstop odprta. V to je prepričan tudi zaradi hitrejše gospodarske rasti regije v primerjavi s povprečjem EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!