Ameriški predsednik Biden začel težko pričakovani obisk Severne Irske

Svet 11. Apr 202322:46 2 komentarja
Biden prispel na Severno Irsko
Kevin Lamarque/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je prispel v Severno Irsko. Le nekaj ur pred njegovim prihodom v državo je severnoirska policija na pokopališču v bližini mesta Londonderry odkrila štiri domnevne cevne bombe. Biden si bo prizadeval končati dolgotrajno politično krizo v tej državi.

Ameriški predsednik Joe Biden je prispel v Belfast, kjer bodo obeležili 25. obletnico podpisa velikonočnega mirovnega sporazuma. Prav tako si bo prizadeval končati dolgotrajno politično krizo na Severnem Irskem, kjer še vedno ni prišlo do oblikovanja izvršne oblasti.

Še pred vkrcanjem na letalo je poudaril, da bo prednostna naloga njegovega potovanja ohraniti mir in končati dolgotrajni politični zastoj, ki ga je na Severnem Irskem povzročilo nestrinjanje s severnoirskim protokolom. V luči tega naj bi se srečal z glavnimi severnoirskimi političnimi strankami, poročajo britanski mediji, ki prav tako navajajo, da bo pritisnil na stranko protestantskih unionistov DUP. Ta zaradi nestrinjanja s severnoirskim protokolom trenutno zavrača sodelovanje v vladi pod vodstvom republikanske stranke Sinn Fein.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je severnoirska policija na pokopališču v bližini mesta Londonderry le nekaj ur pred Bidnovim prihodom odkrila štiri domnevne cevne bombe. Preiskavo bo nadalje vodila enota za preiskavo terorizma.

Tudi sam je deloma irskega porekla

Biden, ki je deloma irskega porekla, namerava v Belfastu poudariti tudi pripravljenost ZDA, da podprejo gospodarski potencial Severne Irske v korist vseh skupnosti, so pred obiskom sporočili iz Bele hiše. Dogodkov v Belfastu naj bi se udeležila tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton.

V sredo bo nato Biden odpotoval še na Irsko, kjer se bo srečal s predsednikom vlade Leom Varadkarjem, ki je sredi marca obiskal Belo hišo na tradicionalnem obisku ob prazniku sv. Patrika.

“Biden bo med obiskom razpravljal o tesnem sodelovanju med državama pri vseh skupnih globalnih izzivih. Imel bo tudi različne obveznosti, med drugim v Dublinu, okrožju Louth in okrožju Mayo, kjer bo imel nagovor v počastitev globokih zgodovinskih vezi, ki povezujejo naše države in ljudi,” je pojasnila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Varadkar je Bidnov obisk označil kot “priložnost, da doma pozdravijo velikega irsko-ameriškega predsednika”. “Več desetletij in še danes je Biden podpiral prizadevanja za mir na Irskem. Stal nam je ob strani, tudi ko smo se spopadali s težkimi posledicami brexita,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje