Ameriški proizvajalec čipov stopnjuje napetost na Wall Streetu

V New Yorku so v središču zanimanja delnice proizvajalca čipov Nvidia
PROFIMEDIA

Današnje trgovanje so newyorške borze začele z rastjo indeksov, v ospredju pa so znova delnice ameriškega proizvajalca čipov Nvidia, ki bo objavil rezultate drugega četrtletja. Družba izdeluje praktično vse čipe, ki se uporabljajo v generativni umetni inteligenci, zato bodo rezultati tudi eden prvih preizkusov trenutnega vala navdušenja nad to novo tehnologijo.

Newyorške borze so današnje trgovanje začele z rastjo indeksov. V središču zanimanja so vnovič delnice ameriškega proizvajalca čipov Nvidia. Med torkovim trgovanjem so dosegle rekordno raven.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,44 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 0,24 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa raste po 0,67-odstotni stopnji.

V središču zanimanja so delnice najvrednejšega podjetja na področju proizvodnje čipov Nvidia, ki pridobivajo že nekaj časa. V zadnjem tednu so porasle že za 14 odstotkov. Podjetje izdeluje praktično vse čipe, ki se uporabljajo v generativni umetni inteligenci, kot je ChatGPT, zato vlagatelji od njega pričakujejo veliko.

Nvidia bo po koncu današnjega trgovanja objavila tudi rezultate drugega četrtletja.

umetna inteligenca, možgani
Nvidia izdeluje praktično vse čipe, ki se uporabljajo v generativni umetni inteligenci. Foto: PROFIMEDIA

V Evropi vzpon in upad

Na osrednjih evropskih borzah se je trgovanje zjutraj začelo v pozitivnem vzdušju, nato pa se je razpoloženje vlagateljev poslabšalo.

Analitska hiša S&P Global in banka Hamburg Commercial Bank (HCOB) sta dopoldne objavili, da je gospodarska aktivnost v območju evra avgusta zabeležila največji upad po novembru 2020, ko se je soočala z zapiranjem zaradi covida-19. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je z julijskih 48,6 točke znižal na 47,0 točke, pri čemer PMI nad 50 točk označuje rast dejavnosti, pod 50 pa upad.

Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzdol za 0,07 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,11 odstotka. Londonski indeks FTSE 100 je medtem 0,60 odstotka nad izhodiščem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.