Ameriški regulatorji prvič dovolili prodajo laboratorijsko pridelane perutnine

Svet 22. Jun 202311:08 2 komentarja
Piščanec
PROFIMEDIA

Ameriški regulatorji so v sredo prvič v zgodovini dovolili prodajo perutnine oz. piščančjega mesa, ki je bilo pridelano v laboratoriju iz živalskih celic. Dve kalifornijski podjetji sta od ministrstva za kmetijstvo ZDA dobili dovoljenje za prodajo tega mesa v restavracijah, kasneje pa bo sledilo dovoljenje za trgovine.

Podjetji Upside Foods in Good Meat sta tekmovali, katero bo prvo, ki bo lahko prodajalo meso, ki ne prihaja od zaklanih živali. Gre za celično gojeno ali kultivirano meso, ki pride na krožnike naravnost iz laboratorija in se izogne reji živali, klanju in predelavi.

S tem se začenja novo obdobje pridelave mesa, katerega cilj je odpraviti škodo za živali in drastično zmanjšati vplive na okolje zaradi paše, pridelave krme za živali in živalskih odpadkov. “Namesto vseh teh zemljišč in vode, ki se uporablja za krmljenje živali za zakol, lahko to sedaj storimo na drugačen način,” je dejal soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Eat Just, ki upravlja podjetje Good Meat, Josh Tetrick.

Podjetji sta prejeli odobritvi za zvezne inšpekcijske preglede, ki so potrebni za prodajo mesa in perutnine v ZDA. Do tega ukrepa je prišlo nekaj mesecev po tistem, ko je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) ocenila, da so izdelki obeh podjetij varni za uživanje. Dovoljenje za prodajo izdelkov je dobilo tudi proizvodno podjetje Joinn Biologics, ki sodeluje s podjetjem Good Meat.

Kultivirano meso se goji v jeklenih rezervoarjih z uporabo celic, ki izvirajo iz živih živali, oplojenega jajčeca ali posebne banke shranjenih celic. V primeru podjetja Upside se meso proizvaja v velikih listih, ki se nato oblikujejo v piščančje zrezke ali klobase.

Podjetje Good Meat že prodaja gojeno meso v prvi državi, ki je to dovolila – Singapurju.

Gojeni piščanec je trenutno veliko dražji od navadnega mesa in ga še ni mogoče proizvesti v dovolj velikem obsegu. Množična proizvodnja tovrstnega mesa tudi iz celic drugih živali pa ima lahko pozitivne posledice za podnebje.

Podjetji nameravata novo hrano najprej ponuditi v ekskluzivnih restavracijah. Podjetje Upside sodeluje z restavracijo Bar Crenn v San Franciscu, meso Good Meat pa bodo na voljo v restavraciji v Washingtonu, ki jo vodi kuharski mojster in humanitarni aktivist Španec Jose Andres.

Predstavniki podjetja poudarjajo, da gre za mesne izdelke, ne za nadomestke, ki so narejena iz rastlinskih beljakovin in drugih sestavin.

Po vsem svetu se več kot 150 podjetij osredotoča na meso iz celic, ne le piščančje, temveč tudi svinjsko, jagnjetino, govedino in ribe. Tisti, ki so že poskusili meso obeh proizvajalcev, ki sta v sredo dobila zeleno luč, trdijo, da je okus takšen, kot mora biti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje