Članice Varnostnega sveta ZN iskale krivca za propad sporazumov iz Minska

Svet 13. Feb 202407:43 1 komentar
Uničenje v Donecku po ukrajinskem obstreljevanju
Uničenje v Donecku po ukrajinskem obstreljevanju (Foto: PROFIMEDIA)

V Varnostnem svetu ZN so v ponedeljek na pobudo Rusije razpravljali o sporazumih iz Minska, s katerimi je diplomacija leta 2014 in 2015 skušala končati spopade med separatisti in ukrajinsko stranjo v Donbasu. Ukrajinski predstavnik je dejal, da je zasedanje o sporazumu, ki ga je Rusija sama spodkopala, nov primer zapravljanja časa, medtem ko je ruski predstavnik za propad dogovora obtožil Ukrajino in zahodne države. Predstavnica Slovenije Ondina Blokar je dejala, da zaradi ruske agresije ne bomo nikoli vedeli, ali bi lahko sporazuma iz Minska uspela.

Države članice in predstavnik sekretariata ZN so v ponedeljek na zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki ga je sklicala Rusija za razpravo o sporazumih iz Minska, ponovno izrekali podporo suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Sporazuma iz Minska sta mednarodna dogovora iz let 2014 in 2015, katerih cilj je bil končati spopade na vzhodu Ukrajine med oboroženimi ruskimi separatističnimi skupinami in ukrajinsko vojsko. Ob naraščajočih napetostih med Rusijo in Ukrajino je Moskva 21. februarja 2022 uradno priznala neodvisnost samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, dan zatem pa je ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da sporazuma iz Minska ne obstajata več in da je za njun propad kriva Ukrajina. 24. februarja 2022 je Rusija začela invazijo na Ukrajino.

“ZN ostajajo zavezani ukrajinski suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti,” je na zasedanju VS ZN dejal pomočnik generalnega sekretarja ZN za Evropo, srednjo Azijo in Ameriko Miroslav Jenča. Dodal je, da bližajoča se obletnica ruske invazije v Ukrajini ni le priložnost za obravnavo grozot zadnjih dveh let, ampak tudi opomin, da se oboroženi spopad v Ukrajini ni začel 24. februarja 2022, ampak poteka vse od leta 2014.

ZN sicer niso pogodbenica sporazuma iz Minska, vendar pa so po besedah Jenče izrazili polno podporo vpletenim pri diplomatskih prizadevanjih ter izvajanju sporazumov v skladu z resolucijo Varnostnega sveta iz leta 2015.

Politični aktivist in novinar Steve Sweeney je neposredno iz Donecka pričal o tem, kako so Ukrajinci z zahodnim orožjem opustošili regijo, kjer ljudje nimajo tople vode in se soočajo s stalnimi izpadi elektrike. Položaj je primerjal s tistim v Gazi. Ukrajinski predstavnik je dejal, da je zasedanje na pobudo Rusije o sporazumu, ki ga je sama spodkopala, nov primer zapravljanja časa. Predstavnik Rusije pa je za propad sporazuma obtožil Ukrajino in zahodne države.

Predstavniki zahodnih držav – ZDA, Francije in Velike Britanije, so Moskvo spomnili, da tragedije ne bi bilo, če bi Rusija spoštovala sporazum iz Minska. Rusija je 21. februarja 2022 enostransko priznala neodvisnost samooklicanih republik Doneck in Lugansk, s tem uničila sporazuma iz Minska in tri dni kasneje napadla Ukrajino, je povedal predstavnik Francije.

Predstavnica Slovenije Ondina Blokar je dejala, da zaradi ruskega vdora v Ukrajino ne bomo nikoli vedeli, ali bi lahko sporazuma iz Minska uspela. Dejala je, da je Rusija s svojo vpletenostjo na vzhodu Ukrajine kršila memorandum iz Budimpešte in določbe Helsinške sklepne listine o nedotakljivosti meja v Evropi. Z invazijo pa je sporazum dokončno pokopala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje