Ameriški vrh se je poslovil od nekdanje prve dame Rosalynn Carter

Svet 28. Nov 202322:54 0 komentarjev
Slovo od nekdanje prve dame Rosalynn Carter
Fozo: Brynn Anderson/Pool via REUTERS

Na pogrebni slovesnosti so se v Atlanti poslovili od nekdanje prve dame ZDA Rosalynn Carter. Slovesnosti so se poleg njenega moža in nekdanjega predsednika Jimmyja Carterja ter aktualnega voditelja države Joeja Bidna udeležili tudi drugi nekdanji predsedniki ter vseh pet še živečih prvih dam.

V Atlanti so se na pogrebni slovesnosti poslovili od nekdanje prve dame ZDA Rosalynn Carter, ki je umrla v nedeljo v starosti 96 let. Pogreba se je udeležil njen 99-letni mož in nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter, sedanji predsednik Joe Biden ter vseh pet še živečih prvih dam ZDA.

Bivšega predsednika Carterja, ki je bil pred njeno smrtjo v paliativni oskrbi skupaj s soprogo, so z vozičkom pripeljali v cerkev Glenn, kjer je sedel v prvi vrsti skupaj s predsednikom Bidnom.

Prišli so tudi nekdanja predsednika Bill Clinton in George Bush mlajši ter prva dama Jill Biden ter njene predhodnice Melania Trump, Michelle Obama, Laura Bush in Hillary Clinton. Bivšega predsednika Donalda Trumpa ni bilo.

Rosalynn Carter je tako kot mož bolehala za demenco in je umrla le dva dni potem, ko se mu je pridružila v paliativni oskrbi na njunem domu v mestu Plains v Georgii, od koder tudi izvirata. Slavili so jo kot aktivno prvo damo, ki se je zavzemala za vprašanja duševnega zdravja, skupaj z možem pa sta po njegovem edinem mandatu sodelovala v številnih dobrodelnih dejavnostih doma in po svetu.

Slovo od Rosalynn Carter se je začelo, ko so nekdanji in sedanji agenti ameriške tajne službe, ki varuje predsedniške družine, pospremili njeno krsto v predsedniško knjižnico in muzej Jimmyja Carterja v Atlanti, kjer se je lahko od nje poslovila širša javnost. Pogreb bo v sredo potekal v družinskem krogu v kraju Plains.

Rosalynn Carter je bila v času moževe politične kariere enakovredna partnerka, ki mu je pripravljala govore in dajala nasvete. V Beli hiši je od leta 1977 do leta 1981 sodelovala na sestankih kabineta in predstavljala vlado na pomembnejših dogodkih. Predsednik jo je tudi imenoval za osebno odposlanko v državah Latinske Amerike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!