Ameriško košarkarico Griner odpeljali v kolonijo v ruski regiji Mordovija

Svet 17. Nov 202218:31 0 komentarjev
Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/Reuters

Ameriško košarkarico Brittney Griner, ki so jo ruske oblasti februarja pridržale zaradi posedovanja konopljinega olja, je Rusija po navedbah Reutersa na prestajanje kazni odpeljala v delavsko kolonijo v ruski regiji Mordovija.

Ameriško košarkarico Brittney Griner je Rusija odpeljala v delavsko kolonijo v ruski regiji Mordovija, je Reutersu razkril vir, seznanjen z zadevo.

Ruske oblasti več kot dva tedna niso razkrile nobenih informacij o tem, kje se košarkarica nahaja, a Reutersov vir je dejal, da so jo odpeljali v žensko delovno kolonijo IK-2 v Javasu približno 500 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Kolonija se nahaja v Mordoviji, isti regiji, kamor so še enega Američana Paula Whelana odpeljali na prestajanje 16-letne kazni zaradi vohunjenja. Obtožbe je sam sicer zanikal.

Ameriške oblasti so v pogostem stiku s pravno ekipo Griner, a jih Ruska federacija ni obvestila o njeni premestitvi, čemur močno nasprotujejo. “Veleposlaništvo še naprej zbira informacije o njeni premestitvi in trenutni lokaciji,” so dejali za Reuters.

Delavci v ruskih kolonijah morajo po navedbah Reutersa za mizerno plačilo dolge ure opravljati fizična dela. Tisti, ki so delo tam izkusili, razmere opisujejo kot krute in nehigienične ter z minimalnim dostopom do zdravstvene oskrbe. Rusija in ZDA sta razmišljali tudi o menjavi Griner in Whelana za ruskega preprodajalca z orožjem, ki kazen prestaja v ameriškem zaporu, a v luči napetosti zaradi ruskega napada na Ukrajino do dogovora nikoli ni prišlo, piše Reuters.

Februarja so Griner na moskovskem letališču aretirali, ker je imela v svoji prtljagi konopljino olje. Avgusta je bila obsojena na devet let kazni v delavski koloniji zaradi obtožb posedovanja drog. V začetku novembra so jo iz pripora premestili v zapor, katerega lokacija ni bila razkrita, poroča Reuters.

Griner je na sojenju dejala, da je olje uporabljala za blaženje bolečin ob športnih poškodbah in da ni imela namena prekršiti zakona ter da je napravila napako. Izven ameriške košarkarske sezone je sicer igrala za rusko ekipo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!