Amnesty International zapušča Hongkong

Svet 25. Okt 202115:23 > 15:42 0 komentarjev
AI
Tyrone Siu/REUTERS

Po štiridesetih letih delovanja v Hongkongu bo Amnesty International do konca leta zaprl obe pisarni v tej nekdanji britanski koloniji. Kot so sporočili, njihovo delo ovira zakon o državni varnosti.

Organizacija Amnesty International (AI) je sporočila, da bo zaprla urad v Hongkongu. Kot razlog navaja grožnjo, ki jo za osebje predstavlja lani sprejeti zakon o nacionalni varnosti, piše francoska tiskovna agencija AFP. Predsednica upravnega odbora AI Anjhula Mya Singh Bais je povedala, da so odločitev o zaprtju sprejeli s težkim srcem in je posledica hongkonškega zakona o državni varnosti.

Zakon je bil sprejet lani kot odgovor na množične in pogosto nasilne proteste v podporo demokraciji v Hongkongu. Strogo kaznuje vsako dejanje, za katero Kitajska meni, da pomeni odstopanje, subverzijo, dogovarjanje s tujimi silami ali terorizem. “Dejstvo, da so lokalne skupine za pravice in sindikati postali tarča, je znak okrepljene kampanje oblasti, da bi v mestu odpravili vsa nasprotujoča si mnenja. Težko nadaljujemo delo v tako nestabilnem okolju,” je sporočila Bais.

Zakon je organizacijam za človekove pravice v Hongkongu praktično onemogočil svobodno delo, brez strahu pred resnim maščevanjem vlade, je dodala. AI je bil v Hongkongu, kjer ima dve pisarni, prisoten več kot 40 let.

AI
Tyrone Siu/REUTERS

Prvi urad je lokalna podružnica, ki se osredotoča na človekove pravice in kampanje v samem mestu. Tamkajšnja ekipa je med drugim poročala, kako oblasti uporabljajo varnostni zakon in o policijski uporabi sile proti protestnikom za demokracijo. Drugi urad pa je regionalni sedež organizacije, ki izvaja raziskovalno in zagovorniško delo po vsej vzhodni in jugovzhodni Aziji ter Pacifiku.

AI naj bi lokalni urad zaprl 31. oktobra, medtem ko se bo regionalni urad izselil do konca leta.

Hongkong, nekdanja britanska kolonija, je leta 1997 ponovno postal del Kitajske. Sedemmilijonsko območje je obdržalo avtonomijo, njegovi prebivalci pa so imeli obsežne svoboščine. Zakon o nacionalni varnosti je dal Pekingu obsežna pooblastila na območju mesta. Kritiki zakona menijo, da je to pravzaprav konec sistema “ena država, dva sistema”, ki je veljal, odkar je mesto ponovno postalo del Kitajske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!