Nemška vojska Angelo Merkel počastila z bogom, vrtnicami in pankom

Svet 02. Dec 202121:30 > 21:33 0 komentarjev
Slovo Angele Merkel
Odd Andersen/Pool via REUTERS

Nemška vojska se je na proslavi na obrambnem ministrstvu v Berlinu poslovila od odhajajoče kanclerke. Angela Merkel si je za proslavo izbrala pesmi, ki so presenetile mnoge. Kot veleva tradicija, jih je zaigral vojaški orkester.

V ceremoniji “Großer Zapfenstreich”, ki je potekala v manjšem obsegu zaradi covid omejitev, se je nemška vojska poslovila od odhajajoče kanclerke Angele Merkel.

Kanclerka si je glasbeno spremljavo izbrala sama, kot tudi njeni predhodniki, izbor pa je presenetil mnoge opazovalce, še posebej pesem nemške pank legende Nine Hagen z naslovom “Du hast den Farbfilm vergessen” (op. a. Pozabil si barvni film).

Angela Merkel je svoje odraščanje v mestu Templin v nekdanji Vzhodni Nemčiji le redko omenila, a očitno je v mladosti poslušala pank zvezdo, ki je bila najbolj popularna po padcu Berlinskega zidu.

Pesem, ki jo je izbrala Merkel, je bila tako popularna, da se mnogi še vedno spominjajo besedila, še posebej najbolj slavnega verza: “Zdaj nihče ne bo verjel, kako lepo je bilo tukaj, haha, haha”. Pesem sicer govori o jezi pripovedovalke, ker je njen fant na počitnice vzel le črno-beli film.

Ta presenetljiva izbira je sicer navdušila Nemce in Nemke, ki to vidijo kot dokaz kanclerkinega smisla za humor.

Merkel se je rodila v pristaniškem mestu Hamburg, njen oče pa je bil protestantski pastor. Ena izmed pesmi, ki jo je izbrala “Großer Gott, wir loben dich” (Veliki bog, hvalimo te, op. a.), je tako poklon njenemu odraščanju v verskem okolju.

Tretja izbira pa je bila pesem “Für mich, soll’s rote Rosen regnen” (Naj zame dežujejo rdeče vrtnice, op. a.), ki govori o najstniških sanjah in ambicijah.

Kanclerka je sicer večkrat dejala, da je velika ljubiteljica glasbe, a “predvsem klasične”. Je redna gostja festivala Bayreuth, ker je navdušena nad deli Richarda Wagnerja.

Slovo od nemških kanclerjev, kanclerk, predsednikov in obrambnih ministrov ima že dolgo vojaški pridih. Gre za tradicijo, ki izvira iz 16. stoletja. Proslava se začne s koračnico in prihodom vojaškega orkestra.

Slovo: Angela Merkel Slovo: Angela Merkel
REUTERS/Fabrizio Bensch
Vojaška ceremonija Vojaška ceremonija
REUTERS/Fabrizio Bensch
Slovo: Angela Merkel Slovo: Angela Merkel
REUTERS/Hannibal Hanschke
Angela Merkel Angela Merkel
Odd Andersen/Pool via REUTERS
Angela Merkel Angela Merkel
REUTERS/Hannibal Hanschke

V svojem govoru je kanclerka dejala, da ob dejstvu, da je bila tako dolgo kanclerka, čuti ponižnost. Zahvalila se je za zaupanje skozi leta, obrnila pa se je tudi na zdravstvene delavce, ki se med epidemijo borijo za zdravje in življenja ljudi. “Vedno glejte na svet tudi čez oči drugega,” je še pozvala prisotne.

Proslava se je končala z nemško himno. Angela Merkel se tako v začetku prihodnjega tedna poslavlja, nasledil pa jo bo socialni demokrat Olaf Scholz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!