Angeli Merkel prestižna nagrada ZN za begunce: za “vodenje, pogum in sočutje”

Svet 04. Okt 202213:50 0 komentarjev
Angela Merkel
Christian Mang/Pool/REUTERS

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je danes prejela prestižno Nansenovo nagrado za begunce, ki jo podeljuje visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Odbor za podeljevanje je Merklovo pohvalil za vodenje, pogum in sočutje, ki ga je izkazala na vrhuncu migrantske krize v letih 2015 in 2016, ko je Nemčija sprejela več kot 1,2 milijona beguncev.

Angela Merkel, ki je 16 let vodila nemško vlado, je takrat dejala, da so razmere “naše evropske vrednote postavile na preizkušnjo kot redko kdaj prej”, dejstvo, da je Nemčija takrat odprla svoje meje za begunce, pa po njenih besedah ni bilo “nič več in nič manj kot humanitarna nujnost”.

Pri UNHCR so poudarili, da je nekdanja kanclerka Nemce pozvala, naj zavrnejo razdiralni nacionalizem in se namesto tega odločijo za sočutje in odprtost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Angela Merkel je s tem, ko je več kot milijonu beguncev pomagala preživeti in ponovno normalno zaživeti, pokazala velik moralni in politični pogum,” je izjavil vodja UNHCR Filippo Grandi in pozdravil odločenost Merkel, da se zavzame za človekove pravice, humanitarna načela in mednarodno pravo.

“To je bilo pravo vodstvo, ki se je sklicevalo na našo skupno človečnost in se odločno postavilo po robu tistim, ki so oznanjali strah in diskriminacijo,” je dodal Grandi.

Nansenova nagrada je bila ustanovljena leta 1954 v čast prvega visokega komisarja ZN za begunce, norveškega arktičnega raziskovalca in humanitarnega delavca Fridtjofa Nansena. Podeljujejo jo posameznikom, skupinam ali organizacijam za izjemno delo v korist beguncev ter drugih razseljenih oseb in oseb brez državljanstva.

Merkel bo nagrado in dobrih 150.000 evrov prejela na slovesnosti 10. oktobra v Ženevi, še navaja AFP. Nekdanja nemška kanclerka je avgusta letos za svoja prizadevanja v času migrantske krize leta 2015 že prejela Unescovo nagrado za mir.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!