Anglija navkljub širjenju delte odpravlja protikoronske ukrepe

Svet 19. Jul 202107:34 > 07:42 0 komentarjev
London, združeno kraljestvo
Natalie Thomas/REUTERS

V Angliji danes odpravljajo ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije koronavirusa. Kritiki sproščanja ob naraščanju števila okuženih opozarjajo, da je ukrep preuranjen.

Z današnjim dnem v Angliji odpravljajo omejitve v javnem življenju, ki so bile sprejete z namenom preprečevanja širjenja covida-19. Od danes ohranjanje medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask nista več obvezna. Nošnja mask je sicer še naprej priporočljiva na javnih krajih, kjer je gneča (na sredstvih javnega prevoza, denimo).

V Angliji so odpravili tudi omejitve glede praznovanj in množičnih dogodkov – dogodkov se lahko udeleži poljubno število ljudi, navaja britanski BBC. Nočni klubi in diskoteke lahko znova sprejemajo goste; delavci, ki delajo od doma, pa se bodo predvidoma postopoma vrnili na delovno mesto.

Omejitev ne rahljajo le v Angliji, ampak tudi na Škotskem: pubi in restavracije bodo lahko ostali odprti do polnoči. V Walesu rahljanje omejitev napovedujejo za 7. avgust, na Severnem Irskem pa za 26. julij, piše BBC.

London
Natalie Thomas/REUTERS

Vlada se je za odpravo omejitev odločila, ker sta precepljeni več kot dve tretjini odraslih prebivalcev Združenega kraljestva (z enim odmerkom pa je cepljenih 88 odraslih prebivalcev). Ker je zato naval na bolnišnice manjši, se bo po oceni vlade zdravstveni sistem lahko spopadel z okužbami.

Do 200.000 okužb dnevno?

A številni so do odprave zapovedane medsebojne razdalje kritični, saj na Otoku znova beležijo naraščanje števila okuženih, kar je predvsem posledica različice delta, ki se širi precej hitreje kot prejšnje različice. Od prvega julija so zabeležili več kot pol milijona okužb, samo v soboto pa 54.000. Projekcije kažejo, da bi lahko do konca poletja v Združenem kraljestvo našteli 200.000 okužb dnevno.

Boris Johnson
Daniel Leal-Olivas/REUTERS

Covid-19 je v Združenem kraljestvu doslej zahteval več kot 128.600 smrtnih žrtev. Zaradi stika z okuženim je v samoizolaciji tudi premier Boris Johnson, ki je sicer koronavirus lani že prebolel.

V videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, je med drugim sporočil, da se za rahljanje ukrepov odločajo, češ da če rahljanja ne bo zdaj, je na mestu vprašanje, ali sploh kdaj bo. A kot je še povedal, morajo prebivalci še vedno ostati previdni in upoštevati soljudi ter tveganja, ki jih bolezen prinaša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!