Antonio Guterres bo generalni sekretar ZN še pet let

Svet 18. Jun 202117:30
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres
Andrew Kelly/REUTERS

V začetku meseca je Varnostni svet ZN soglasno izrekel podporo Guterresu za drugi mandat. Drugi mandat Guterresa se bo začel 1. januarja.

Generalna skupščina Združenih narodov je danes Antonia Guterresa potrdila za drugi mandat na položaju generalnega sekretarja Združenih narodov. Guterres, ki je na položaju od 1. januarja 2017, bo novi, petletni mandat na čelu svetovne organizacije začel 1. januarja prihodnje leto.

V začetku meseca je Varnostni svet ZN soglasno izrekel podporo Guterresu za drugi mandat. 72-letni Guterres tako uživa podporo ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije. Doslej je Združene narode vodilo devet moških, od tega štirje Evropejci. Potugalec Guterres uradnega protikandidata za položaj ni imel.

Antonio Guterres podpira boj proti podnebnim spremembam

Veliko diplomatskih zmag v prvem mandatu Guterres sicer nima, saj se vojne v Siriji, Jemnu in Maliju nadaljujejo. Zadnje leto dni je bil skupaj s svetovnimi voditelji obremenjen s pandemijo covida-19, ki je dejavnosti ZN preselila v virtualni svet.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres
Andrew Kelly/REUTERS

Guterres bo imel zaradi novega ameriškega predsednika Joeja Bidna lažje delo pri eni svojih glavnih pobud – boju proti podnebnim spremembam. Brez ZDA napredka ni bilo, v drugem mandatu pa bodo zagotovo na vrhu prioritet tudi pandemije, poleg vprašanj razvoja, miru in ostalih vprašanj, s katerimi se ukvarjajo ZN.

Komentari

Vaš komentar