Aretirali novinarja, ki je intervjuval družine na smrt obsojenih protestnikov

Svet 06. Jan 202314:49 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Iranske oblasti so aretirale novinarja in urednika Mehdija Beyka, ki je med drugim objavil intervjuje z družinami zapornikov, ki so jih v povezavi s protivladnimi protesti obsodili na smrtne kazni.

Iranske oblasti so aretirale novinarja in urednika politične redakcije reformističnega časopisa Etemaad Mehdija Beyka. Ta naj bi med drugim objavil intervjuje z družinami zapornikov, ki so bili zaradi povezave s protivladnimi protesti obsojeni na smrtne kazni. Oblasti naj bi sicer v zadnjih tednih pridržale že več kot 80 medijskih delavcev.

Beyk, ki je v zadnjih tednih opravil več intervjujev z družinami ljudi, obsojenih na smrt zaradi sodelovanja v protestih, je bil po navedbah časopisa Etemad aretiran sinoči, poročata nemška tiskovna agencija dpa in francoska AFP.

“Mehdijeva žena je na Twitterju zapisala, da so mu med aretacijo zasegli mobilni telefon, računalnik in osebne stvari,” je časnik zapisal na svoji spletni strani.

V zadnjih tednih so iranske oblasti pridržale številne novinarje. Po podatkih newyorškega Odbora za zaščito novinarjev je bilo aretiranih več kot 80 medijskih delavcev, medtem ko so možnosti poročanja v državi močno omejene. Nekatere novinarke so zaprte v zloglasnem zaporu Evin v Teheranu, iranska obveščevalna služba pa je nekatere od njih označila za tuje agentke. Drugi reformistični časopis Shargh je decembra objavil seznam skoraj 40 novinarjev in fotoreporterjev, ki so bili pridržani v povezavi s protesti, navaja AFP.

Protesti so v islamski republiki izbruhnili po tem, ko je sredi septembra v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neustrezne nošnje islamske naglavne rute hidžab. Po podatkih organizacije Iran Human Rights s sedežem v Oslu je bilo doslej v protestih ubitih najmanj 476 protestnikov, od tega 64 otrok in 34 žensk. Poleg tega so iranske oblasti po ocenah ZN aretirale že okoli 14.000 ljudi, med katerimi so jih 14 obsodile na smrtno kazen. Dva 23-letnika so minuli mesec tudi usmrtili.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!