Bes in protesti v Iranu: 22-letnica umrla po aretaciji verske policije

Svet 17. Sep 202217:03 0 komentarjev
Jina Mahsa Amini
Jina Mahsa Amini. Jina je njeno kurdsko ime, ki ga iranski režim ne priznava. (foto: PROFIMEDIA)

V Iranu so danes pokopali 22-letno Mahso Amini, ki je umrla ta teden v policijskem priporu v Teheranu, potem ko jo je zaradi domnevnega kršenja strogih islamskih pravil oblačenja aretirala iranska verska in moralna policija. Pogreba v rojstnem mestu Aminijeve se je udeležilo več tisoč ljudi.

22-letnico Mahso Amini je v torek med obiskom v Teheranu, kjer je bila z družino, aretirala moralna in verska policija zaradi njene “neislamske” obleke in jo odpeljala na policijsko postajo. Po poročilih policije je tam zaradi odpovedi srca omedlela in nato padla v komo.

A po spletu je zaokrožila drugačna različica dogodkov. Žensko naj bi policija aretirala, ker se njena naglavna ruta ni dobro prilegala obrazu in je bilo videti nekaj pramenov las. Po aretaciji naj bi nato zaradi udarcev v glavo utrpela možganske krvavitve, nakar je padla v komo in umrla. Policija to odločno zanika in je skušala svojo različico dokazati z videoposnetki, ki pa jih ni mogoče neodvisno preveriti.

Med ljudmi se je ob petkovi novici o smrti razširilo ogorčenje, številni Iranci za mlado žensko žalujejo na družbenih omrežjih, na današnjem pogrebu pa naj bi bilo slišati posamične protestne vzklike proti iranski policiji.

Nekateri za smrt Mahse Amini neposredno krivijo iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja. Na družbenih omrežjih se znova širi njegov stari govor, v katerem brani vlogo moralne policije in vztraja, da je treba ženske prisiliti v spoštovanje strogega islamskega načina oblačenja.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem notranjemu ministrstvu naročil, naj izvede preiskavo dogodka. Moralno in versko policijo so kritizirali celo v iranskem parlamentu, kritikam pa so se pridružili nekateri vidni kleriki, med njimi nekdanji predsednik Mohamed Hatami. Po njihovem mnenju incident ni resno škodil le ugledu države, ampak tudi islama.

V Iranu od islamske revolucije leta 1979 veljajo stroga pravila oblačenja za ženske. Vendar jih ženske, zlasti v velikih mestih, že dolgo ne upoštevajo.

Vlada v Teheranu in skrajneži v parlamentu si že več mesecev prizadevajo za strožje izvajanje islamskih zakonov. Moralna policija tako uveljavlja pravila oblačenja, včasih tudi s silo, kar je v zadnjih tednih privedlo do protestov in upiranja žensk, še poroča nemška tiskovna agencija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.