Argentinski predsednik papeža označil za imbecila, zdaj pa mu je padel v objem

Svet 12. Feb 202410:34 2 komentarja
Javier Milei, papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Ob razglasitvi prve argentinske svetnice sta se v Vatikanu srečala papež Frančišek in argentinski predsednik Javier Milei. Ta je v preteklosti papeža označil za imbecila.

Libertarec Javier Milei je v preteklosti nekdanjega nadškofa v Buenos Airesu označil za imbecila, ki “spodbuja komunizem”. Za svoje besede se je pozneje opravičil. Dodal je, da papeža Frančiška “spoštuje kot poglavarja Katoliške cerkve, kot poglavarja države in kot duhovnega voditelja večine Argentincev”, piše hrvaški Index.

Papež Frančišek se je odzval z besedami, da se na Mileieve žalitve ne ozira preveč. Dodal je, da je pomembno, kaj politik dela, ko je na položaju, ne pa, kaj govori v kampanji. Po izvolitvi je papež poklical predsednika in mu čestital za zmago.

V nedeljo pa sta se prvič srečala v živo. Milei se je v Vatikanu udeležil maše v Baziliki svetega Petra, kjer sta se s 87-letnim papežem nasmejana objela, poroča BBC. Danes se bosta srečala tudi na zasebni avdienci.

Javier Milei, papež Frančišek Javier Milei, papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA
Javier Milei, papež Frančišek Javier Milei, papež Frančišek
Foto: PROFIMEDIA

Srečanje poteka v času, ko v Argentini vlada velika politična negotovost. Inflacija je narasla na 200 odstotkov, 40 odstotkov prebivalstva pa živi v revščini, poroča britanski BBC.

Na tisoče Argentincev je protestiralo proti Mileievi gospodarski politiki, ki vključuje veliko zmanjšanje porabe in 50-odstotno devalvacijo argentinskega pesa. Argentinski predsednik je napovedal, da namerava zmanjšati pravice delavcev, ukiniti zgornje meje najemnin in odpraviti državne subvencije za vsakdanje izdelke. Milei je rekel, da država potrebuje “ekonomsko šok terapijo”, da bi odpravila sedanjo gospodarsko krizo, ki velja za najhujšo v zadnjih desetletjih.

Milei je kmalu po novembrski zmagi na volitvah povabil papeža, ki ga je naslovil z Vaša svetost, da leta 2024 obišče Argentino. Verski voditelj, ki prihaja iz Buenos Airesa, svoje domovine ni obiskal, odkar je leta 2013 postal papež.

Za svetnico so razglasili Marío Antonio de Paz y Figueroa, znano tudi kot Mama Antula. Svetnico, ki je živela v 18. stoletju, nekateri prepoznavajo kot prvo argentinsko feministko. Da bi služila revnim in pomagala ohraniti jezuitsko gibanje v Argentini, se je odpovedala družinskemu bogastvu. V tistem času so bili jezuiti – red, ki mu pripada tudi papež – izgnani iz Argentine. Papež Frančišek jo je po navedbah BBC v petek označil za “darilo argentinskemu ljudstvu in celotni Cerkvi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje