Danes nevarnost žleda in poledice, jutri pa razlivanja morja

Svet 03. Dec 202201:00 > 11:07
Piran pod vodo
Bralka

V soboto bo oblačno, padavine se bodo zjutraj in dopoldne znova razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja se bo čez dan dvigala. Ob padavinah se bodo od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1.000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica, je med opozorili zapisala Agencija za okolje. Jutri zjutraj se bo lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlivalo morje.

Proti jutru so se predvsem v južni in zahodni Sloveniji začele pojavljati padavine. Burja na Primorskem se bo znova nekoliko okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem okoli 6 stopinj Celzija, napoveduje Agencija za okolje (Arso).

Zjutraj in dopoldne se bodo padavine od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, v severni polovici Slovenije pa sprva snežilo. Čez dan se bo meja sneženja dvigala. Predvsem ponekod na Notranjskem in Kočevskem bo v krajih med približno 500 in 1000 metri padal dež, ki bo zmrzoval. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Arso za soboto tako opozarja, da se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

V nedeljo bo oblačno, občasno bodo še padavine. Po nižinah bo deževalo. Burja na Primorskem bo zvečer ponehala. V ponedeljek bodo na vzhodu krajša obdobja sončnega vremena, drugod bo oblačno. Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno še deževalo. Ob morju bo pihal jugo. Arso ob tem opozarja, da se bo lahko ob jutranji plimi na najbolj izpostavljenih delih obale razlivalo morje. Jutranja plima bo med 5. in 9. uro zjutraj.

Kakšno bo vreme prihodnji teden?

Od torka do nedelje se bodo nad zahodno in srednjo Evropo ter zahodnim ter severnim Sredozemljem obnavljala ciklonska območja. V višinah bo prevladoval zahodni zračni tok, pritekal bo razmeroma topel zrak.

V torek in sredo bo predvsem v vzhodni Sloveniji delno jasno Drugod bo oblačno, ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Od četrtka do nedelje bo verjetnost za padavine povsod po državi povečana. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah od 5 do 10 sotpinj Celzija.

Meteorolog Andrej Velkavrh je glede napovedi žleda zapisal, da se ta v Sloveniji pojavlja razmeroma pogosto, saj se pri nas srečujeta vpliva celine in Sredozemlja. Najpogosteje zajame območje na prehodu med Notranjsko in Primorsko ter Kočevsko oziroma kraje vzhodno od grebena Javornikov, ki so nekakšna klimatska ločnica.

Poledica in žled nastajata, ko dež zmrzuje na tleh in na objektih, drevesih. Poudarja, da se lahko tekoča voda podhladi, kar pomeni, da se ohladi pod ničlo, ne da bi zmrznila. To se lahko zgodi le v mirovanju in brez ostalih zunanjih motenj. Lahko se podhladijo dežne kaplje, ne more pa se to zgoditi v primeru tekoče vode. V laboratorijskih, idealnih razmerah se lahko voda sicer ohladi tudi pod -10 stopinj Celzija, ne da bi zmrznila.

Poglejte še, kaj kaže radarska slika padavin.

Poglejte še, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.