Asta Vrečko: O regulaciji medijev moramo govoriti tudi na ravni EU

Svet 29. Nov 202215:41 4 komentarji
Asta Vrečko
Asta Vrečko (Foto: Frankfurtski knjižni sejem)

Ministri članic EU, pristojni za kulturo, so danes v Bruslju govorili tudi o predlogu akta o svobodi medijev. Slovenska ministrica Asta Vrečko je ob tem poudarila, da je treba o regulaciji medijev govoriti tudi na ravni unije. Predlog gre po njenih besedah v pravo smer, bodo pa potrebne še določene spremembe.

“Ključno je, da se tudi na ravni Evropske unije pogovarjamo o regulaciji medijev in o spremembi medijskega trga,” je po zasedanju v Bruslju dejala ministrica Asta Vrečko. Mediji in neodvisno novinarstvo so namreč ključna podstat za obstoj demokracije, je poudarila.

Usmeritve, ki jih vsebuje predlog akta o svobodi medijev, gredo po mnenju ministrice v pravo smer in jih Slovenija tudi podpira. So pa določene točke, kjer si želi, da se še nekoliko spremeni. Slovenija ima tako pripravljene svoje ideje in predloge in bo tvorno sodelovala pri sprejemanju akta.

“To je korak naprej in prepričani smo, da bomo s konstruktivnim dialogom lahko našli najboljšo možno rešitev tako za Evropsko unijo kot za posamezne članice,” je povedala ministrica Vrečko.

Pri oblikovanju evropske zakonodaje bodo po njenem mnenju pomembne tudi izkušnje z dogajanjem v Sloveniji na področju medijev. Pri tem je omenila politično vmešavanje v medije, kot je v primeru Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Poudarila je, da novela zakona o RTVS, ki je bila v nedeljo potrjena na referendumu, zagotavlja umik strankarske politike iz vodenja in upravljanja RTVS. To bodo počeli civilna družba, stanovska organizacija in zaposleni, kar je tudi pravilno, je povedala ministrica.

Izrazila je prepričanje, da je zakon dober, kar so ljudje potrdili tudi na referendumu. “Sodišča so avtonomna, sem pa prepričana, da je naš zakon dovolj dober, da lahko prestane tudi (ustavno) presojo, če bo ta dana,” je dejala.

Evropska komisija je akt o svobodi medijev predstavila sredi septembra. Podpredsednica, pristojna za preglednost in vrednote, Vera Jourova je že pred tem pojasnila, da je komisija tudi zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje