Astronavt: Rusi so prisrčni in ustrežljivi, a o Ukrajini nismo govorili

Svet 29. Apr 202219:19 0 komentarjev
vesolje
Profimedia

Član prve povsem zasebne misije, ki je odpotovala na Mednarodno vesoljsko postajo, Larry Connor je za CNN spregovoril o svoji izkušnji bivanja v vesolju. "Bilo je strogo in zahtevno," je rekel in dodal, da niso bili na oddihu. Sobivanje ameriških in ruskih astronavtov je opisal kot edinstveno. Spomnil se je dneva, ko se je ameriškim astronavtom pokvarilo stranišče, ruski kolegi pa so jih rešili iz zagate. Vendar pogovora o Ukrajini v vesolju niso načenjali.

Ni trajalo dolgo, da je posadka prve povsem zasebne misije na Mednarodni vesoljski postaji izkusila povsem edinstveno sobivanje ameriških astronavtov in ruskih kozmonavtov. “En dan je bilo naše stranišče nekaj ur zaprto,” je za CNN povedal pilot misije Axiom Space AX-1 Larry Connor. “Rusi so bili zelo prisrčni in ustrežljivi. Zgoraj delujemo kot ena ekipa. Rekli so: Hej, pridite in uporabite naše,” je opisal.

Posadka AX-1 je med 15-dnevnim bivanjem pripravila tudi dve “družinski” večerji z vsemi na krovu vesoljske postaje – šlo je za tri Nasine astronavte, tri ruske kozmonavte in nemškega astronavta iz Evropske vesoljske agencije. Connor je ruske kozmonavte opisal kot prijazne gostitelje. Rusi so posadko zasebne misije povabili v svoj del vesoljske postaje na sok iz tetrapaka in sladico, je povedal pilot.

Pogovora o vojni v Ukrajini astronavti niso začenjali. “Osebno popolnoma podpiram Ukrajino, ukrajinsko ljudstvo in njihovo pravico do obstoja kot suveren narod,” je rekel Connor. “Toda kot astronavt na zasebni misiji, del mednarodne skupnosti, kjer je ključnega pomena za našo varnost in dobro počutje na Mednarodni vesoljski postaji, se moramo po mojem mnenju spoštovati in pustiti različna mnenja ob strani,” je dodal.

“Nismo bili na oddihu”

Na polet v vesolje se je Connor pripravljal več kot 1000 ur. “Osem mesecev pred misijo je bila to moja zaposlitev s polnim delovnim časom,” je dejal. “Nismo bili na oddihu. Bili smo na resni misiji, upamo, da z resnimi raziskovalnimi in izobraževalnimi rezultati,” je dodal.

Larry Connor
CNN

Kljub izčrpnemu usposabljanju je bilo izvajanje znanstvenih eksperimentov v breztežnosti “ponižna izkušnja”. “Če ne bi bilo Nasinih astronavtov in njihove fenomenalne pomoči, ne bi nikoli – podčrtajte besedo nikoli – dosegli zastavljenih ciljev,” je opisal. “Pri nekaterih projektih smo podcenili čas. Za enega izmed projektov smo mislili, da nam bo vzel dve uri in pol. Na koncu smo zanj porabili pet ur,” je dodal.

Da bi dokončali več kot dva ducata eksperimentov, je imela posadka AX-1 zelo natrpan urnik. “Ko smo prišli na vesoljsko postajo, se je začel pravi sprint. Prvih pet ali šest dni smo delali od 7. zjutraj do 9. zvečer, naslednje dneve pa smo se nekoliko umirili in delali po 12 ur,” je opisal. “Bilo je strogo in zahtevno.”

Poleg Connorja sta v vesolje poletela še izraelski poslovnež in kanadski vlagatelj

Misijo AX-1  je organiziralo podjetje Axiom Space, ki ima sedež v Houstonu. Podjetje si prizadeva za izgradnjo prve komercialne vesoljske postaje. Prevoz na Mednarodno vesoljsko postajo in iz nje je misiji zagotovil SpaceX Elona Muska.

vesolje
Profimedia

Connor, sicer nepremičninski magnat s sedežem v Ohiu, je plačal za svoje mesto na AX-1, cena te karte pa javnosti ni znana. Poleg njega so v vesolje poleteli še nekdanji astronavt Michael López-Alegría in dve stranki: izraelski poslovnež Eytan Stibbe ter kanadski vlagatelj Mark Pathy.

Kapusla je v Atlantskem oceanu pristala v ponedeljek.

“To je bila izredna misija”

“Izstrelitev je bila odlična, a je bil padec na Zemljo še boljši. Ob prostem padu veš, kako hitro greš, a je vse zelo nadzorovano,” je dejal Connor. “Dobiš občutek rotacije. To je res razburljivo.” Povedal je še, da se na Zemljo še aklimatizira. “V smislu bolečin se zdi kot prvi dan po veliki nogometni tekmi,” pravi. O telesnih bolečinah je Connor povprašal Alegría, ki je v vesolje poletel že petkrat. Ta mu je odgovoril: “To je gravitacija, prijatelj. Navadi se.”

“Vesel sem, da sem spet na Zemlji,” je še povedal Connor. “Ampak to je bila izredna misija.”

Avtor: Kristin Fisher

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!