Astronavti v pričakovanju ponovnega poleta na Luno

Magazin 10. Avg 202312:57 1 komentar
Luna z Zemljo v ozadju
PROFIMEDIA

Konec leta 2024 naj bi na pot proti Luni poletela mešana ameriško-kanadska posadka, med njimi predvidoma prva ženska in prvi temnopolti astronavt na Luni. Z Nase so sporočili, da so si astronavti v sredo ogledali kapsulo Orion, v kateri bodo v času misije bivali. Točni datum poleta je še vedno pod vprašajem, saj mora oprema prestati vse zahtevane teste.

Vodstvo Ameriške vesoljske agencije Nasa je sicer v sredo opozorilo, da lahko pride do zamud in preložitev prve poti človeka okrog Lune po več kot pol stoletja, med drugim zaradi preverjanja zanesljivosti toplotne zaščite kapsule. Ob lanskem testnem poletu okrog lune brez posadke so namreč ugotovili, da se je toplotna zaščita na dnu kapsule nepričakovano oluščila.

Po testnem poletu s človeško posadko Nasa pripravlja vrnitev človeka na Luno, vendar pa bi tudi ta del misije Artemis lahko preložili s konca leta 2025 v leto 2026. Za pristanek dveh astronavtov na Luni je namreč predvideno pristajalno plovilo zasebnega podjetja Space X z imenom Starship HLS.

S kapsulo Orion bodo leteli štirje astronavti, dva bosta ostala v njej, v Starship HLS pa se bosta preselila astronavtka Christina Hammock Koch in pilot Victor Glover, ki bosta predvidoma prva ženska in prvi temnopolti astronavt na Luni.

Medtem ko bosta poveljnik misije Reid Wiseman in prvi kanadski astronavt v lunarnem programu Jeremy Hansen krožila okrog lune, bosta Glover in Hammock Koch teden dni raziskovala lunarno površino.

Ekipa astronavtov, ki se bo predvidoma konec leta 2024 znova odpravila na polet proti Luni.
Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Hammock Koch in Jeremy Hansen. Ekipa astronavtov, ki se bo predvidoma konec leta 2024 znova odpravila na polet proti Luni. (Foto: REUTERS)

Vendar pa trenutno ni zanesljivo, da bo podjetju Space X uspelo pravočasno pripraviti svoj pristajalni modul. Prvi testni polet se je namreč aprila končal z eksplozijo nekaj sekund po izstrelitvi.

Nasa se bo pristanku na Luni zavezala šele takrat, ko bo Space X s Starship HLS med drugim opravil več uspešnih izstrelitev in poletov v orbito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje