Avstralska letalska družba Qantas načrtuje najdaljši neprekinjen let na svetu

Svet 02. Maj 202217:36 0 komentarjev
Qantas, letalo
PROFIMEDIA

Avstralski letalski prevoznik Qantas je z nakupi novih letal korak bližje k izvajanju najdaljših komercialnih letov na svetu. Potniki bodo iz avstralskih mest lahko neprekinjeno leteli v London in New York ter za to porabili štiri ure manj kot do sedaj. Prve polete družba načrtuje konec leta 2025.

Avstralski vodilni letalski prevoznik Qantas je od proizvajalca potniških letal Airbus naročil 12 letal tipa A350-1000. Ta bodo od leta 2025 Qantasu omogočila neprekinjene lete iz Sydneyja in Melbourna v New York in London. Nova letala bodo po poročanju Deutsche Welle uporabili za najdaljše komercialne lete na svetu.

Qantas svoja letala že od leta 2019 pošilja na preizkusne dolge lete. Qantasovo letalo je uspešno priletelo od Londona do Sydneya. 17.750 kilometrov dolgo razdaljo je preletelo v 19 urah in 19 minutah. Sicer pa združba redno izvaja 17-urne lete na 14.498 kilometrov dolgi relaciji Perth-London, poroča Deutsche Welle. “Nove vrste letal odpirajo nove možnosti,” je povedal direktor Qantasa Alan Joyce. “Z novimi letali A350 bo vsako mesto le en let oddaljeno od Avstralije,” je dodal.

20-urni direktni let med Sydneyjem in Londonom bo potnikom prihranil do štiri ure, ki jih sedaj porabijo zaradi vmesnega postanka. 12 letal za dolge lete pa ni edina naložba avstralske letalske družbe. Qantas bo po navedbah Deutsche Welle obnovil svojo domačo floto še z 20 letali tipa A321XLR, ki bodo prispela leta 2024, in 20 manjšimi letali tipa A220, ki jih pričakujejo leta 2023. Z novimi letali bodo izpusti pri letenju s fosilnimi gorivi vsaj 15 odstotkov manjši, pri letalskih gorivih pa bo zmanjšanje še večje.

Vodilni pri Qantasu niso razkrili, koliko so nova letala stala, a ocene se gibljejo v vrednosti več milijard dolarjev, še piše Deutsche Welle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!