Avstralske oblasti za krajo zdravstvenih podatkov krivijo ruske hekerje

Svet 11. Nov 202210:14 0 komentarjev
Hekerski napad
PROFIMEDIA

Za nedavni kibernetski napad, v katerem so hekerji vdrli v podatkovno bazo avstralske zdravstvene zavarovalnice Medibank in začeli na temnem spletu objavljati občutljive podatke njenih skoraj deset milijonov strank, so avstralski organi pregona obtožili ruske hekerje. Ob tem so napovedali sodelovanje z Interpolom in ruskimi kolegi pri preiskavi.

Napadalci so podatke začeli objavljati ta teden, potem ko jim Medibank ni hotela plačati 9,7 milijona ameriških dolarjev odkupnine. Ciljali so predvsem na podatke tistih zavarovancev, ki so se zdravili zaradi odvisnosti od drog in alkohola, zaradi spolno prenosljivih bolezni ali prekinitve nosečnosti. Poleg zdravstvenih izvidov so v roke hekerjev prišli tudi njihovi rojstni datumi, telefonske številke in elektronski naslovi.

“Menimo, da so odgovorni za vdor v sistem v Rusiji,” je danes novinarjem povedal komisar avstralske zvezne policije Reece Kershaw.

“Naše obveščevalne informacije kažejo na skupino ohlapno povezanih kibernetskih kriminalcev, ki so verjetno odgovorni tudi za več preteklih vidnejših vdorov po vsem svetu,” je dodal. Po besedah Kershawa avstralska policija pozna identiteto hekerjev, ki jih po njegovi oceni podpirajo tudi ljudje zunaj Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ti kibernetski kriminalci delujejo kot podjetje s podružnicami in sodelavci, ki podpirajo poslovanje,” je pojasnil in zatrdil, da bo avstralska policija pri preiskavi sodelovala z Interpolom, prav tako pa si bo prizadevala za sodelovanje s kolegi v Rusiji. “Z ruskimi organi pregona se bomo pogovarjali o teh posameznikih,” je napovedal in dodal, da ima Rusija koristi od izmenjave obveščevalnih podatkov.

Analitiki za kibernetsko varnost namigujejo, da bi napadalci lahko bili povezani z rusko hekersko skupino REvil, še navaja AFP.

Zaradi kršitve varnosti osebnih podatkov je tržna vrednost Medibanka padla že za več sto milijonov ameriških dolarjev. Od oktobra, ko se je prvič pojavila novica o uhajanju podatkov, pa se je cena delnic podjetja znižala za več kot 20 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!