Avstralski policisti ustrelili 16-letnega napadalca z nožem

Svet 05. Maj 202409:36
Policijski trak po napadu v nakupovalnem središču v Avstraliji
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V zvezni državi Zahodna Avstralija so policisti ustrelili najstnika, ki je na parkirišču na obrobju mesta Pertha zabodel moškega. Življenje slednjega ni ogroženo. Napadalec naj bi se radikaliziral prek spleta.

“16-letnik, oborožen z nožem, je napadel policiste, potem ko je že napadel moškega na parkirišču. Policist je ustrelil proti njemu, najstnik pa je zaradi posledic strela umrl,” je danes po navedbah španske tiskovne agencije EFE povedal premier zvezne države Zahodna Avstralija Roger Cook.

Avstralski premier Anthony Albanese se je policiji zahvalil za ukrepanje in dejal, da “v Avstraliji ni prostora za nasilni ekstremizem”.

Najprej poskusili z električnim paralizatorjem

Po besedah policistov je fant “tekal po parkirišču, oborožen z nožem”, preden je v hrbet zabodel očitno naključnega moškega, je poročala avstralska televizija ABC. Najprej so ga skušali ustaviti z električnim paralizatorjem, vendar brez uspeha, zato ga je policist ustrelil.

Mladoletnega osumljenca so odpeljali v bolnišnico, kjer so ga nato razglasili za mrtvega, je pojasnil policijski komisar Zahodne Avstralije Col Blanch. Moški, ki ga je poškodoval, se zdravi v bolnišnici, njegovo stanje pa je stabilno.

Policisti so povedali še, da “obstajajo znaki, da se je osumljenec radikaliziral na spletu” in da je deloval sam. Dodali so, da je bil najstnik policiji že poznan in da je sodeloval v programu za pomoč posameznikom, pri katerih obstaja tveganje, da se radikalizirajo.