Avstralski tajkun: “Arogantne delavce” je treba opomniti, kdo je šef

Gospodarstvo 14. Sep 202309:05 3 komentarji
Tim Gurner
Zajem zaslona/X

Eden najbogatejših Avstralcev Tim Gurner je z nedavnim govorom sprožil val ogorčenja. Prepričan je, da bi se morala brezposelnost podvojiti, saj bi le tako lahko arogantne delavce spomnili, kje je njihovo mesto.

Tim Gurner, avstralski nepremičninski mogotec in izvršni direktor skupine Gurner, se je na nepremičninski konferenci časnika Australian Financial Review (AFR) ostro lotil zaposlenih in dejal, da “moramo v gospodarstvu videti bolečino”.

Videoposnetek njegovih pripomb je postal viralen. Ogledalo si ga je več kot 23 milijonov ljudi, večina ga je ostro kritizirala, poroča BBC.

Gurner je dejal, da je pandemija covida-19 spremenila odnos in delovno etiko zaposlenih na slabše, pri čemer je kot primer izpostavil gradbenike.

Trdil je, da ta sprememba vpliva na produktivnost v sektorju, kar skupaj s strožjimi predpisi povečuje pomanjkanje stanovanj v Avstraliji.

“Brezposelnost bi se morala dvigniti za 40 do 50 odstotkov”

Predlagal je, da bi se trenutna stopnja brezposelnosti v državi, ki znaša 3,7 odstotka, morala povečati za 40 do 50 odstotkov, da bi se zmanjšala “aroganca na trgu dela”. To bi pomenilo, da bi delo izgubilo več kot 200.000 ljudi, opozarja BBC.

“Zgodila se je sistematična sprememba, ko zaposleni menijo, da ima delodajalec veliko srečo, da jih ima,” je dejal Gurner.

“Ljudi moramo opomniti, da delajo za delodajalca in ne obratno,” je dejal. Dodal je, da skušajo vlade po svetu povečati brezposelnost, kar bi razmere vendarle vrnilo v normalno stanje. “Opažamo manj arogance na trgu dela in to se mora nadaljevati,” je še dejal avstralski poslovnež.

Številne kritike na družbenih omrežjih

Gurnerjevi komentarji so na različnih platformah družbenih medijev sprožili val kritik. Njegove besede so obsodili tudi nekateri avstralski poslanci iz različnih političnih skupin. Poslanec laburistov Jerome Laxale je dejal, da gre za “komentarje, ki bi jih lahko povezali z risanim superjunakom”, poslanec liberalcev Keith Wolahan pa je menil, da komentarji “ne bi mogli biti bolj izven stika z realnostjo”.

“Izguba delovnega mesta ni številka. Zaradi tega so ljudje na cesti in odvisni od pomoči,” je za AFR dejal Wolahan.

Prav tako je besede nepremičninskega mogotca kritizirala demokratska članica predstavniškega doma ZDA Alexandria Ocasio Cortez.

“Spomnimo, da so si glavni izvršni direktorji tako močno povišali plače, da je razmerje med plačami izvršnih direktorjev in delavcev zdaj na eni najvišjih ravni, kar jih je bilo kdajkoli zabeleženih,” je zapisala na X.

Gurner je izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Gurner Group, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 929 milijonov avstralskih dolarjev (556,6 milijona evrov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje