Avstrija bo izgnala dva ruska diplomata, državo morata zapustiti do torka

Svet 13. Mar 202420:45 0 komentarjev
Avstrijska in ruska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Avstrija bo izgnala dva ruska diplomata, ki naj bi ravnala "na način, ki ni združljiv z njunim diplomatskim statusom". Državo morata zapustiti do torka.

Avstrija se je odločila za izgon dveh ruskih diplomatov, ker sta ravnala “na način, ki ni združljiv z njunim diplomatskim statusom”, je danes sporočilo avstrijsko zunanje ministrstvo in dodalo, da bosta morala državo zapustiti do torka.

Rusko veleposlaništvo na Dunaju je že obsodilo odločitev Avstrije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko veleposlaništvo je odločitev označilo za politično in Dunaj obtožilo “nadaljnje degradacije dvostranskih odnosov”. Opozorilo je, da jim avstrijske oblasti niso predložile nikakršnih dokazov o razlogih za izgon diplomatov. “O odločnem odzivu Moskve ne sme biti nobenega dvoma,” je še dodalo.

Številne evropske države so od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izgnale več ruskih diplomatov in drugih uslužbencev na veleposlaništvih.

Izgoni diplomatov so v nevtralni Avstriji, ki je imela pred ruskim napadom na Ukrajino tesne odnose z Rusijo, sicer redki. Aprila 2022 je Avstrija izgnala štiri ruske diplomate v okviru usklajenega odziva EU po odkritju grozodejstev v Buči. Še štiri pa je izgnala februarja lani, med katerimi sta bila tudi dva diplomata, akreditirana pri Združenih narodih na Dunaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!