Avstrija bo odločitev Evropske komisije izpodbijala na sodišču

Svet 02. Feb 202216:46 0 komentarjev
Jedrska elektrarna
PROFIMEDIA

Avstrija bo na Sodišču EU izpodbijala današnjo odločitev Evropske komisije, da v okviru sistema taksonomije jedrsko energijo in zemeljski plin opredeli kot prehodno zeleni dejavnosti. "Odločitev je napačna, saj ogroža našo prihodnost," je dejala avstrijska ministrica za okolje Leonore Gewessler. Postopek bo sprožen, ko bo dopolnjena taksonomija začela veljati.

Avstrija je danes uresničila napovedi in sporočila, da bo odločitev Evropske komisije, da v okviru sistema taksonomije jedrsko energijo in zemeljski plin opredeli kot prehodno zeleni dejavnosti, izpodbijala na Sodišču EU. Pri tem se ji bo za zdaj priključil Luksemburg.

“V prihodnjih tednih bomo pripravili vse potrebne pravne korake in ko oziroma če bo dopolnjena taksonomija začela veljati, bomo sprožili postopke na sodišču EU,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila avstrijska ministrica za okolje iz vrst Zelenih Leonore Gewessler. Kot je dodala, bo šlo za tožbo za ugotovitev ničnosti odločitve komisije. Pripravljenost za priključitev tožbi je po njenih besedah že napovedal Luksemburg.

“Odločitev je napačna, saj ogroža našo prihodnost. Našim otrokom dajemo nahrbtnik poln težav. To je neodgovorno,” je dejala ministrica. Opozorila je tudi, da gre za izpolnjevanje želja jedrskega in plinskega lobija, odločitev pa bo omogočala tako imenovani “greenwashing”, ko se pod krinko zelenega izvajajo okolju škodljive milijardne naložbe.

Evropska komisija je danes predstavila dopolnjen predlog glede obravnave jedrske energije in zemeljskega plina v okviru sistema taksonomije, v katerem kljub kritikam vztraja, da gre za prehodno zeleni dejavnosti, ki bosta olajšali zeleni prehod. Komisija izpostavlja, da ob tem zanju veljajo strogi pogoji ter da je pri tem znatno okrepila preglednost sistem.

Taksonomija je sistem označevanja trajnostnih naložb in dejavnosti, ki je pomemben vodnik za vlagatelje v tako imenovane ESG naložbe, torej okoljske in socialne, in to na prostovoljni osnovi.

Svet EU, v okviru katerega odločajo članice unije, in Evropski parlament, bosta imela zdaj štiri mesece za preučitev predloga, pri čemer lahko zaprosita še za dodatna dva meseca. Če ga ne bosta zavrnila, začne veljati z januarjem prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!