Avstrija in Češka podaljšujeta nadzor na meji s Slovaško

Svet 06. Okt 202211:45 0 komentarjev
mejni nadzor, češka, meja
PROFIMEDIA

Avstrija je nadzor na meji s Slovaško, ki ga je sočasno s Češko uvedla prejšnji teden in naj bi se končal v soboto, podaljšala za 20 dni, je sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. S tem je Avstrija sledila Češki, ki je v sredo napovedala, da bo nadzor meje podaljšala do 28. oktobra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj je ukrep sprejel v tesnem sodelovanju s Prago. Karner je v izjavi dejal, da je podaljšanje nadzora “potrebno za trajno in dosledno preprečevanje umazanega posla tihotapcev” z migranti.

Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva so od začetka izvajanja nadzora meje s Slovaško prejšnji četrtek aretirali osem tihotapcev, navaja APA.

Češka je nadzor na meji s Slovaško uvedla zaradi porasta nezakonitih migracij. Policisti in cariniki so tako znova zasedli svoja mesta na vseh 27 mejnih prehodih med državama, nadzorujejo pa tudi zeleno mejo.

Avstrija, ki sicer že vse od velike migracijske krize leta 2015 izvaja nadzor na svojih mejah z Madžarsko in Slovenijo, pa je kot razlog za uvedbo enakega ukrepa na meji s Slovaško navedla, da se želi s tem odzvati na morebitne alternativne poti tihotapcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!