Kaos v Bruslju zaradi izplačil EU Palestincem

Svet 09. Okt 202312:31 > 22:40 18 komentarjev
Eu osvetljen v barvah Izraela
Foto: Ursula von der Leyen/X

Evropska komisija po napadu Hamasa na Izrael vendarle ne bo zamrznila izplačil razvojne pomoči, kot je še v ponedeljek popoldne trdil komisar za širitev Oliver Varhelyi. Po številnih kasnejših pojasnjevanjih je postalo jasno, da bo komisija uvedla pregled izplačil. Ker pa ta v času preiskave niso bila predvidena, o zamrznitvi ni govora. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ocenil, da bi zamrznitev škodila interesom Unije, komisarjeva napoved pa je veliko zmedo povzročila tudi med diplomati in zunanjimi ministri. Spopadi med izraelskimi silami in Hamasovimi borci bi lahko že na jutrišnjem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU pokazali razpoke v evropski enotnosti.

Napovedi o ukrepanju EU proti Palestini po sobotnem obsežnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas, ki ga EU uvršča med teroristične organizacije, na izraelske cilje, so bile v ponedeljek zgodaj popoldne ostre.

Komisar za širitev Oliver Varhelyi je na družbenem omrežju X napovedal, da bo evropska komisija kot največja donatorka Palestini pregledala svoj celotni portfelj razvojne pomoči v skupni vrednosti 691 milijonov evrov. Ob tem je naznanil tudi ustavitev vseh izplačil pomoči, prav tako pa naj bi Unija do nadaljnjega odložila vse nove proračunske predloge, vključno s predlogom za letošnje leto.

Napoved komisarja Varhelyija o zamrznitvi denarja za Palestino je povzročila obilico zmede. Prva nejasnost je nastopila pri vprašanju, kateri del pomoči bo komisija državi prenehala izplačevati in ali bo zamrznitev obsegala tudi humanitarna izplačila. Na to temo se je na omrežju X najprej oglasil komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

“Čeprav strogo obsojam teroristične akcije Hamasa, je treba zaščititi civiliste in spoštovati mednarodno humanitarno pravo,” je zapisal Lenarčič in zatrdil, da bo EU humanitarno pomoč Palestincem pošiljala dokler bo potrebno. Sledila je objava sporočila za javnost na spletni strani komisije, v katerem je nadaljevanje humanitarnih izplačil Palestini jasno zagotovljeno.

Izkazalo pa se je tudi, da evropska komisija razvojnih sredstev za Palestino pravzaprav sploh ne bo zamrznila. Komisija je v sporočilu najavila izredni pregled teh izplačil, s katerim želi zagotoviti, da evropski denar terorističnim organizacijam ni omogočil napada na Izrael. “Komisija bo pregled izvedla v najkrajšem možnem času. Ker v tem času ni predvidenih nobenih izplačil, to ne pomeni njihove zamrznitve,” piše v sporočilu za javnost.

Da napoved pregleda razvojnih sredstev za Palestino ne pomeni njihove zamrznitve, je zvečer poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. “Takšna zaustavitev bi samo kaznovala vse Palestince, škodovala interesom EU v tej regiji in še bolj opogumila teroriste,” je svoj pogled predstavil v objavi na omrežju X.

Komisarjeva napoved razburila tudi zunanje ministre in diplomate

Preuranjena napoved komisarja Varhelyija, da bo komisija zamrznila razvojna sredstva, je v Bruslju in drugod po Uniji povzročila zmedo. Prvi se je javno oglasil luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, ki je v izjavah za medije vztrajal, da je odločitev o zamrznitvi v pristojnosti članic.

Kot piše časnik Politico, je španski zunanji minister José Manuel Albares komisarja za širitev poklical in mu izrazil nestrinjanje z odločitvijo. Po navedbah bruseljskega časopisa je več diplomatov na tehničnem sestanku celo spraševalo o pravnih podlagah za Varhelyijevo odločitev.

Spopadi med izraelskimi silami in Hamasovimi borci bi lahko pokazali razpoke v evropski enotnosti. Države članice imajo namreč različna stališča glede dolgoletnih napetostih med Palestino in Izraelom. To bi se lahko pokazalo tudi na torkovem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU, ki ga je sklical Borell.

 Nekatere države so sicer že zaustavile izplačila iz programov pomoči za Palestino. Začasno zadržanje izplačil iz 19-milijonskega programa je napovedala Avstrija. “Obseg nasilja je tako grozljiv. To je tak prelom, da se ne moremo obnašati, kot da se nič ni zgodilo,” je ob tem dejal zunanji minister Alexander Schallenberg.

Zaustavitev in pregled pomoči je napovedala tudi Nemčija. Njihova pomoč Palestincem je vključevala pomoč za projekte razsoljevanja, varnost preskrbe s hrano in ustvarjanje delovnih mest in je znašala 125 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje