Avstrijski Die Presse objavil Orbanov oglas o viziji Evrope

Svet 07. Jul 202113:32 > 13:55 0 komentarjev
Viktor Orban
John Thys/REUTERS

Objavo oglasa, ki v sedmih točkah predstavlja vizijo Evrope madžarskega predsednika vlade, je zavrnilo več evropskih medijev. Danes ga je objavil avstrijski Die Presse.

Konservativni avstrijski časnik Die Presse je objavil celostranski plačani oglas, v katerem madžarski premier Viktor Orban predstavlja svoje videnje prihodnosti EU, zahteva “ponovno vzpostavitev evropske demokracije” in svari pred “množičnim priseljevanjem in pandemijami”.

Madžarski premier Orban je skušal svoj politični oglas pretekli mesec objaviti v več evropskih medijih. Med tistimi, ki so ga objavili, so bili francoski Le Figaro, nemški Bild, španski ABC, danski Jyllands-Posten, češka Mlada fronta Dnes, hrvaški Večernji list in zdaj tudi avstrijski Die Presse. Številni časniki so objavo zavrnili, saj ne želijo dajati medijskega prostora politiku, ki krši človekove pravice in svobodo medijev. Tako se je med drugim odločilo – in to tudi javno sporočilo – več belgijskih časnikov, švedski Dagens Nyheter in malteški Times of Malta.

Orban za krepitev vloge nacionalnih parlamentov

Orban v oglasu vizijo prihodnosti EU strne v sedmih točkah. V njih zavrača “evropski imperij” oziroma superdržavo, ki jo, ne da bi jim kdorkoli dal dovoljenje za to, gradijo v Bruslju. Vrniti moramo evropsko demokracijo in okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov, medtem ko se je Evropski parlament izkazal za slepo ulico, saj zastopa le lastne ideološke in institucionalne interese, je zapisal madžarski premier.

Sledita ocena, da je evropska integracija sredstvo in ne sama sebi namen, in poziv, da se iz temeljnih pogodb EU izbriše cilj vse tesneje povezane unije narodov Evrope. Moč evropski integraciji po Orbanovem mnenju dajejo skupni gospodarski uspehi, in če države skupaj ne morejo biti uspešnejše, kot je lahko vsaka posebej, to pomeni konec EU.

Orban poleg tega zavrača “outsourcing” pravne države na “podizvajalce” ter meni, da morajo odločitve sprejemati izvoljeni voditelji držav, ne pa mednarodne nevladne organizacije. Za prihodnje desetletje napoveduje obdobje nevarnih izzivov z množičnimi migracijami in pandemijami na čelu. V zadnji, sedmi točki poziva še k članstvu Srbije v EU.

Objava oglasa v pristojnosti uredništva

Oglas je nastal kmalu po tem, ko so se že tako zelo napeti odnosi med Brusljem in Madžarsko še dodatno zaostrili zaradi spornega madžarskega zakona, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ. Prihaja sicer v luči odmevne konference o prihodnosti Evrope, ki se je uradno začela maja letos in naj bi trajala leto dni.

Slovenski premier Janez Janša se je na novico o zavrnitvah objave oglasa pretekli petek na Twitterju odzval z besedami, da bi “temu še včeraj rekli cenzura” in da “svoboda izražanja pomeni, da ščitiš tudi svobodo izražanja drugače mislečih”. Medijem je očital “dobesedno uničevanje tkiva evropskih sanj”.

Mnenja o sami vsebini zapisanega so razumljivo zelo različna, a vendarle prevladuje ocena, da mora biti presoja o objavi oglasa svobodna odločitev uredniškega kolegija posameznih medijev. Glede tega se je nedavno v pogovoru pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta načeloma strinjalo tudi več evropskih poslancev iz Slovenije, med njimi Romana Tomc (EPP/SDS) in Klemen Grošelj (Renew/LMŠ).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!