Avstrijski kancler v Sarajevu: BiH bi lahko imela blažje kriterije za vstop v EU

Svet 18. Mar 202215:07 > 15:08 0 komentarjev
Karl Nehammer
Kancler Karl Nehammer (Vir: PROFIMEDIA)

Avstrijski kancler Karl Nehammer je včeraj obiskal Beograd, kjer se je sestal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in premierko Ano Brnabić. Po srbski prestolnici je Nehammer danes obiskal Sarajevo, tam pa je izpostavil pomembno vlogo BiH pri vprašanju varnosti Evropske unije in namignil, da bi BiH na poti v EU lahko imela nekoliko blažje kriterije.

Evropska unija ne bo zapustila Bosne in Hercegovine, je na današnjem obisku v Sarajevu sporočil avstrijski kancler Karl Nehammer.  “Pomembno se nam zdi ohraniti mir in varnost. BiH nismo in ne bomo zapustili,” je poudaril po srečanju z najvišjimi političnimi predstavniki države. Odnos Dunaja do BiH je bil po njegovih besedah vedno jasen in se ni spreminjal, Avstrija pa se že 30 let zavzema za njeno ozemeljsko celovitost in samostojnost.

Kot je dejal Nehammer, se je treba pošteno pogovarjati o obstoječih izzivih in videti, na kakšen način BiH lahko postane članica EU. Dodal je, da v primeru BiH ne bi smeli imeti preveč ostrih kriterijev, o čemer bo, kot je napovedal, govoril tudi s predstavniki Nemčije.

BiH je pomemben partner Avstrije oziroma celotne Evropske unije, tudi ko gre za varnostna vprašanja. “Izzivi, s katerimi se srečujemo, postajajo vse večji, ne vse manjši,” je menil avstrijski kancler ter izpostavil pandemijo in krizo zaradi vojne v Ukrajini. “Skupaj se bomo spopadli s posledicami vojne, kot so visoke cene energije in živil, to pa zahteva sodelovanje in solidarnost,” je povedal.

Nehammer je prek Twitterja sporočil, da se je sestal s predsedstvom BiH, ki ga sestavljajo Milorad Dodik, Željko Komšić in Šefik Džaferović

BiH bo še naprej računala na podporo Avstrije pri približevanju EU oziroma pri pridobivanju statusa kandidatke za članstvo, je srečanje z Nehammerjem komentiral predsednik sveta ministrov BiH Zoran Tegelti. Tegelti verjame, da ni razloga za skrb, da bi se vojna v Ukrajini prelila v BiH, je pa izrazil skrb zaradi trpljenja civilistov v Ukrajini. Pri tem se je izognil obsodbi ruske agresije.

“Nobenega razloga ni, da bi se ukrajinska kriza prelila v BiH in prepričan sem, da se to ne bo zodilo,” je izjavil. Dodal je, da nekateri v BiH hočejo umetno povzročiti krizo, posledica pa je krepitev mirovnih sil EU v BiH (Eufor). To, da vojska oziroma Eufor patruljira po mestnih središčih, se mu zdi nesprejemljivo.

Tegelti je član Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika. Dodikova stranka je v odnosu do vojne zavzela izrazito prorusko stališče. BiH je na državni ravni sicer obsodila vojno v Ukrajini in podprla tudi sankcije EU proti Rusiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!