Avtor spornega hrvaškega kovanca umika svoj predlog

Svet 07. Feb 202213:14 > 16:16 0 komentarjev
Sporen dizajn za hrvaški kovanec
PROFIMEDIA

V nedeljo zvečer je avtor spornega hrvaškega kovanca za en evro z motivom kune Stjepan Pranjković naznanil, da umika svoj oblikovni predlog. Odločitev je sprejel zaradi "neprijetnega vzdušja in pritiskov", ki jim je bil izpostavljen po tem, ko je javnost začela opažati velike podobnosti med podobo kune na kovancu in fotografijo kune škotskega fotografa Iaina H. Leacha.

Komisija za denar hrvaške centralne banke (HNB), ki je vodila natečaj za izbiro motivov na hrvaških evrskih kovancih, je v nedeljo zvečer prejela dopis avtorja spornega kovanca za en evro z motivom kune. Kot poroča N1 Hrvaška, je magister uporabnih umetnosti Stjepan Pranjković naznanil, da svoj oblikovni predlog umika.

“V veliko čast mi je bilo sodelovati v postopku izbire nacionalnega evrskega kovanca. Vendar sem se pod vplivom neprijetnega vzdušja, ki je nastalo v medijih in na družbenih omrežjih, ter pritiskov, ki sem jim bil izpostavljen zaradi oblikovanja evrskega kovanca z motivom kune, odločil, da svoj oblikovni predlog umaknem,” je sporočil avtor spornega kovanca.

Dodal je, da se s tem odpoveduje vsem pravicam iz sodelovanja na natečaju.

“Odločitev sem sprejel, da ne bi poslabšal te situacije in prispeval k morebitnim nadaljnjim negotovostim. Žal mi je, da so se v zvezi z mojim delom pojavile polemike, ki bi lahko škodile temu pomembnemu procesu za Hrvaško. Nikogar nisem nameraval prizadeti in se zato opravičujem vsem, še posebej Hrvaški centralni banki, vladi in hrvaški javnosti,” je po poročanju N1 Hrvaška še zapisal Pranjković.

HNB naj bi o njegovem dopisu razpravljal danes oziroma najkasneje v torek.

Tudi škotski fotograf ne dvomi, da gre za njegovo fotografijo

Pranjkovićeva zasnova evrskega kovanca z motivom kune je bila izbrana na nacionalnem natečaju, za svojo zasnovo pa je avtor prejel več kot 9.300 evrov. Motive za hrvaške evrske kovance, ki sta jih izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in HNB, je v petek predstavil hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, kmalu zatem pa je Pranjkovićeva oblikovna rešitev povzročila svojevrsten škandal.

Ko so fotografije kovancev zaokrožile po družbenih omrežjih, so namreč mnogi opazili velike podobnosti med podobo kune na kovancu in fotografijo škotskega fotografa Iaina H. Leacha. Poudarjali so, da ima žival na fotografiji enako pozo, enako usločen rep, enak pa naj bi bil tudi položaj veje.

Opažanja javnosti so dodatno spodbudila razkritja, da je Pranjković nedavno na Facebooku prosil za pomoč pri rezanju in oblikovanju prav te fotografije. Tudi škotski fotograf Leach je za portal index.hr povedal, da se mu zdi očitno, da gre pri kuni s kovanca za njegovo fotografijo ter da ga pred njeno uporabo ni nihče kontaktiral.

Kuna
mlinka/TWITTER

Na dogajanje se je že konec tedna odzvala hrvaška vlada, ki je poudarila, da je natečaj od začetka do konca vodil HNB in da so morali vsi avtorji predložiti izjavo, da so motivi, s katerimi kandidirajo, resnično njihovi. Iz komisije, ki je natečaj vodila, so dodatno sporočili, da primer preučujejo in da bodo o ugotovitvah obvestili hrvaško javnost.

Hrvaška načrtuje, da bo evro prevzela 1. januarja prihodnje leto. Pri HNB ocenjujejo, da bodo Hrvati ob uvedbi evra vrnili približno 1,1 milijarde kovancev za kuno in več kot 500 milijonov bankovcev. Bankovce bo za evre mogoče zamenjati v neomejenem roku, kovance pa v treh letih od dneva uvedbe evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!