Škandal na Hrvaškem: avtor kovanca za en evro ukradel podobo kune?

Svet 06. Feb 202213:00 > 14:36 0 komentarjev
Kuna
mlinka/TWITTER

Zoper avtorja, ki je oblikoval hrvaški kovanec za en evro, se na družbenih omrežjih vrstijo očitki, da je podobo kune prekopiral kar s fotografije škotskega fotografa Iaina H. Leacha. Tisti z ostrim očesom so namreč opazili, da sta povsem enaki, tudi v podrobnostih. Oglasiti pa se je morala tudi hrvaška vlada.

Hrvaška bo prihodnje leto prevzela evro, priprave na to so že v polnem teku in tako je v petek hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković javnosti že predstavil tudi motive hrvaških evrskih kovancev, ki sta jih izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in komisija za denar hrvaške centralne banke.

A po tem, ko so nekateri srbski tabloidni mediji ostro kritizirali odločitev Hrvaške, da na kovancih za 50, 20 in 10 centov upodobi izumitelja Nikolo Teslo, se zdaj vrstijo očitki še na račun kovanca za en evro, na katerem je upodobljena kuna.

Ko so fotografije kovancev zaokrožile po družbenih omrežjih, so uporabniki z ostrim očesom opazili neverjetne podobnosti med podobo kune in fotografijo škotskega fotografa Iaina H. Leacha. Žival na fotografiji ima namreč enako pozo, enako usločen rep in enak je tudi položaj veje.

Da se je žival znašla na kovancu, so uporabniki Twitterja opozorili tudi škotskega fotografa. “Popolnoma sta isti. Upam, da ste dobili zasluge ali dali licenco,” je zapisal uporabnik v tvitu, na katerega se je pozneje odzval tudi Škot. “Hvala, ker ste me obvestili. Ne vem, kaj lahko naredim. Mogoče mi bodo poslali kakšen kovanec zastonj,” je dodal.

Oglasila se je tudi hrvaška vlada. Povedali so, da je natečaj za izbiro motivov na evrskih kovancih od začetka do konca vodila komisija hrvaška centralne banke in da so morali vsi avtorji predložiti tudi izjavo, da so motivi, s katerimi kandidirajo, resnično njihovi. “

Avtor hrvaške podobe kovanca Stjepan Pranjković je za svoj dizajn prejel nekaj več kot 9.300 evrov. Pred tem je v Facebook skupini ”Bring Your Own Laptop Online” prosil za pomoč pri rezanju in oblikovanju fotografije. “Dizajniram neke kovance in moram uporabiti svetlobne učinke, da dobim kovinski videz. Poskusil sem že na več načinov, a nobeden se ni izkazal za dober,” je po poročanju N1 komentiral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!