Babica iz Švedske s kolesom na podnebno konferenco v Šarm el Šejk

Svet 15. Nov 202214:48 1 komentar
kolesarjenje
PROFIMEDIA

Dorothee Hildebrandt se je v želji po odločnejših ukrepih za zaščito podnebja s kolesom iz Švedske odpravila v egiptovski Šarm el Šejk, kjer poteka podnebna konferenca COP27. 72-letna Švedinja je za pot potrebovala štiri mesece, na cilju pa se ji je na kratki vožnji pridružil tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi.

“Upala sem, da bom lahko poslala sporočilo pomembnim ljudem,” je ob robu konference povedala Dorothee Hildebrandt, ki je v štirih mesecih prekolesarila 8.000 kilometrov po Evropi in državah Bližnjega vzhoda, preden je prispela v egiptovsko letoviško mesto Šarm el Šejk, kjer predstavniki skoraj 200 držav razpravljajo o podnebnih izzivih zlasti v državah v razvoju, pridružili pa so se jim tudi mnogi svetovni voditelji.

“Moja dolga pot ni bila vselej lahka, a moje sporočilo svetovnim voditeljem je, da ni nujno, da je vedno lahko, vendar pa morajo biti tudi sposobni sprejemati odločitve, ki so neprijetne,” je dejala Hildebrandt za tuje medije ob prihodu v Šarm el Šejk.

V nemškem Kasslu rojena mati štirih otrok in babica dveh vnukov, ki že vrsto let živi na Švedskem, je na pot krenila 1. julija iz Katrineholma jugozahodno od Stockholma. S svojim roza kolesom z električnim motorjem, ki ga je poimenovala Miss Piggy, je prevozila Nemčijo, Francijo, Švico, Madžarsko, Hrvaško, Bolgarijo in Turčijo, od tam pa je nato s trajektom prispela v Libanon in pot med drugim nadaljevala v Jordanijo, preden se je na zadnji etapi svoje poti s trajektom odpravila do Egipta, je pojasnila.

Njeno potovanje ni bilo vselej brez težav. Na poti se ji je pokvarilo kolo, včasih je štopala, da bi se izognila visokim hribom. Hildebrandt je na Miss Piggy med drugim prekolesarila tudi od vojne razdejano Sirijo s pomočjo posebnega vodiča, je povedala za novičarski spletni portal TT.

Potovanje, ki ga je opravila nadobudna kolesarka, je očitno navdušilo tudi egiptovskega predsednika al Sisija, ki jo je sprejel in z njo prekolesaril Šarm el Šejk.

O sami konferenci je Hildebrandt dejala, da se ji zdi “neke vrste lobiranje”, kjer se želijo vsi pokazati, “kako dobri so”. Glede spora o financiranju posledic podnebnih sprememb v revnejših državah pa bi se morale bogate države v Evropi kot tudi ZDA končno “zmigati”, je prepričana Švedinja, ki glede konference nima visokih pričakovanj.

Po podnebni konferenci, za katero ji je egiptovska vlada priskrbela vstopnico, si želi vzeti kratek dopust, nato pa se bo znova odpravila na pot proti Švedski. Že lani je prevozila okoli 2500 kilometrov do podnebne konference COP26 v škotskem Glasgowu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje