Na Baliju letos kljub ponovnemu odprtju le 45 tujih turistov

Koronavirus 16. Dec 202111:43 0 komentarjev
Bali
Profimedia

Turistične destinacije po vsem svetu se zaradi pandemije covida-19 spopadajo z znatnim zmanjšanjem števila turistov. Toda le malo jih je utrpelo tako močan udarec kot Bali, indonezijski otok, ki je že dolgo priljubljen med svetovnimi popotniki.

Zaradi strogih ukrepov pri mejnem nadzoru in zaprtega letališča je Bali letos sprejel le 45 turistov, kar je nič v primerjavi z milijoni pred epidemijo – leta 2019 so imeli na otoku približno 6,2 milijona mednarodnih prihodov in leta 2020 1,05 milijona.

“To je najmanjše število tujih turistov, ki smo jih kadarkoli imeli,” je za CNN povedal Nyoman Gede Gunadika, vodja oddelka za turizem v provinci Bali.

Ker je bilo otoško mednarodno letališče Ngurah Rai (DPS) v Denpasarju skoraj vse leto zaprto za mednarodne polete, so skoraj vsi turisti prišli z zasebnimi jahtami.

Čeprav je bilo letališče za mednarodne lete uradno znova odprto 14. oktobra, so bili do zdaj načrtovani le notranji leti, predvsem iz glavnega mesta Indonezije – Džakarte.

Strogi pogoji za vstop

Da bi prišli na Bali, morajo tuji turisti izpolnjevati stroge vstopne zahteve, povezane s covidom-19. Pridobiti morajo poslovni vizum po ceni 265 evrov (trenutno ni turističnih vizumov), večkrat opraviti PCR-test in kupiti posebno zdravstveno zavarovanje. Poleg tega so stroški letalskih vozovnic višji kot običajno zaradi pomanjkanja direktnih letov.

Eden od obiskovalcev bo Justyna Wrucha, državljanka Združenega kraljestva, ki z možem načrtuje potovanje na Bali. To bo njun prvi obisk otoka, za katerega pravi, da je že dolgo na njunem seznamu.

“Menimo, da je vlada v Indoneziji in na Baliju izjemno ostra z uvedbo 10-dnevne karantene za popolnoma cepljene ljudi,” je za CNN povedala Wrucha.

Ukrepe v zvezi s covidom-19 na Baliju, ki se nanašajo na turiste, sprejema vlada v Džakarti, ne pa lokalne oblasti na otoku. Prvotno je bila karantena krajša, vendar so jo pred kratkim podaljšali zaradi strahu pred novo različico omikron.

Wrucha in njen mož bosta v Džakarto prispela 26. decembra. V karanteni bosta preživela deset dni in nato odletela na Bali. Dejala je, da sta se zanašala na družbena omrežja, predvsem Instagram, in ne le na uradne vladne kanale.

“Pred covidom-19 so ljudje iz Evrope in Združenega kraljestva oboževali Bali,” je dodala.

Bali
Profimedia

Ray Suryawijaya, vodja indonezijskega združenja hotelov in restavracij v okrožju Badung na Baliju, se strinja z Wrucho.

“Ob vseh teh ovirah je težko pričakovati, da bodo tuji turisti prišli na Bali,” je dejal.

Kanček upanja vseeno obstaja ob postopnem vračanju domačega turizma. Ray poroča, da je zasedenost hotelov na Baliju zdaj 35-odstotna.

“Ob koncih tedna Bali obišče 13.000 domačih turistov,” je dodal.

Čeprav je “ščepec” obiskovalcev spodbuden za zaključek leta, zlasti za številne domačine na Baliju, ki so odvisni od turizma, da preživijo svoje družine, vseeno ne bo dovolj za reševanje letošnje sezone.

Avtorja: Masrur Jamaluddin in Lilit Marcus/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!