Za raketni napad v iraškem Erbilu odgovoren Iran

Svet 13. Mar 202209:23 > 13:39 0 komentarjev
Kurdistan, Erbil
Rudaw TV/Reuters TV via REUTERS

Prestolnica iraške avtonomne regije Kurdistan je bila ponoči tarča napada. Smrtnih žrtev ni bilo, je pa iranska revolucionarna garda sporočila, da je ciljala izraelski "strateški center" v Iraku.

Erbil, prestolnico avtonomne regije Kurdistan, so ponoči zadele balistične rakete. Bilo jih je dvanajst, po navedbah ameriškega uradnika pa so priletele iz Irana. V napadu je bila poškodovana ena oseba, poleg tega pa je bila povzročena materialna škoda.

Kasneje je iranska revolucionarna garda sporočila, da so njene enote izstrelile rakete na izraelski “strateški center za zarote in nagajanja” v Iraku. “Ponovno opozarjamo zločinski sionistični režim, da bo ponovitev kakršne koli nagajivosti naletela na ostre, odločne in uničujoče odzive,” so dodali v gardi.

Napad iranske revolucionarne garde prihaja teden dni za tem, ko sta bila v napadu v Siriji ubita predstavnika garde, odgovornost za napad pa so pripisali Izraelu. Garda je takrat napovedala maščevanje.

Napad v Erbilu so v ameriškem State Departmentu označili za “nezaslišanega”. Sporočili so tudi, da poškodb ni trpela nobena zgradba ameriške vlade v tem mestu.

Ameriške sile, ki so nastanjene v kompleksu mednarodnega letališča v Erbilu, so bile v preteklosti večkrat tarča napadov, za katere so domnevno odgovorne oborožene milice, povezane s Teheranom. Nazadnje so balistične rakete ciljale ameriške sile januarja 2020, in sicer kot odziv na usmrtitev iranskega vojaškega poveljnika Kasima Sulejmanija, za katero stojijo ZDA.

Iz nemirne bližnjevzhodne regije medtem prihaja še vest, da je Iran sprejel odločitev o prekinitvi pogovorov s pomembno sovražnico v regiji – Savdsko Arabijo. O odločitvi je poročal novičarski portal Nour, ki je povezan z iranskimi varnostmi oblastmi, uradni razlog zanjo pa ni znan. Vest sicer prihaja dan po tem, ko so v večinsko sunitski Savdski Arabiji izvedli 81 smrtnih kazni, med usmrčenimi pa je bilo tudi 41 šiitskih muslimanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!