Baltske države in Poljska uvedle omejitve za vstop ruskih državljanov

Svet 19. Sep 202213:56
Ruski potni list
PROFIMEDIA

Poljska je skupaj z Baltskimi državami uvedla novo omejitev za ruske državljane, ki bi v te države želeli vstopiti. Za Ruse tako s schengenskim vizumom za turistične, poslovne, športne ali kulturne namene vstop v te države odslej ne bo več dovoljen, bodo pa veljale določene izjeme.

Litva, Latvija, Estonija in Poljska so se dogovorile, da bodo z današnjim dnem omejile vstop za ruske državljane na svoje ozemlje. Zanje tako s schengenskim vizumom za turistične, poslovne, športne ali kulturne namene vstop v te države odslej ne bo več dovoljen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medtem ko je bilo doslej prek omenjenih štirih držav še mogoče vstopiti v druge države schengenskega območja, to zdaj ne bo več mogoče. Ruskim državljanom s schengenskim vizumom bo odslej zavrnjen vstop, ne glede na to katera država članica ga je izdala.

Vseeno pa bodo veljale nekatere izjeme, med drugim za disidente, v primeru humanitarnih ali družinskih razlogov in za imetnike dovoljenj za bivanje v državah članicah EU.

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas je medtem pozvala tudi druge države, naj se pridružijo prepovedi vstopa ruskim državljanom, za kar pa v EU zaenkrat ni potrebnega soglasja. “Uporabiti moramo vsa orodja, da bi Rusijo prisilili k prenehanju te vojne,” je še dodala.

Države članice EU so sicer 9. septembra potrdile zamrznitev sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo, kar je ruskim državljanom precej otežilo pridobivanje schengenskih vizumov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.