Bambie Thug proti zahtevi EBU glede propalestinskega sporočila

Magazin 08. Maj 202414:44 0 komentarjev
Bambie Thug
Polfinalni nastop Bambie Thug, ki je Irsko popeljal v finale. (Foto: PROFIMEDIA)

Organizatorji Evrovizije se na vse načine trudijo preprečiti vstop politike na sloviti evrovizijski oder. To je razburilo tudi številne nastopajoče. Med drugim Bambie Thug, nebinarno osebo, ki je po letu 2018 Irsko ponovno popeljala v finale. Kot pravi, so organizatorji zahtevali, da se v torkovem polfinalnem nastopu odreče propalestinskemu sporočilu.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je nasprotovala ideji Bambie Thug, da si poslika telo s srednjeveško keltsko pisavo ogam, ki da je v luči trenutnih razmer v Gazi in sodelovanju Izraela na letošnjem evrovizijskem izboru pozivala k prekinitvi spopadov in svobodi.

“Zame je bilo to zelo pomembno, ker sem za pravičnost in mir,” pove Bambie Thug. Z ekipo so bili nato prisiljeni to sporočilo spremeniti v “okronati čarovnico”. Pesem, ki je Irsko popeljala v finale, je svojevrstna oda kvir skupnosti, Doomsday Blue.

Neimenovana tiskovna predstavnica EBU je povedala, da je bil napis na telesu Bambie Thug med generalkami v nasprotju s pravili tekmovanja, katerih namen je, da zavarujejo nepolitično naravo dogodka. “Po pogovorih z irsko delegacijo je bil dosežen dogovor, da za nastop v živo spremenijo besedilo,” je dodala.

Bambie Thug so med nastopom odstranili črni kostum, da bi razkrili obleko v barvah zastave trans skupnosti. Po nastopu sta s plesalcem dejala, da sta imela po uvrstitvi v finale “izventelesno izkušnjo”.

Irska je na tekmovanju za pesem Evrovizije nazadnje zmagala leta 1996 s skladbo The Voice, ki jo je zapela Eimear Quinn.

EBU je že pred začetkom letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije opozoril, da v Malmö Areni, kjer poteka letošnji evrovizijski izbor, ne bodo dovoljeni palestinske zastave in simboli.

Kljub temu je imel nekdanji švedski evrovizijski predstavnik Eric Saade, ki je nastopil pred začetkom prvega polfinalnega večera, okoli roke ruto kefijo, ki jo simbolno nosijo ljudje s propalestinskim nazorom.

EBU je v odzivu izrazil obžalovanje, da si je Saade okoli roke zavezal kefijo in “se odločil ogroziti nepolitično naravo dogodka”.

V prvem polfinalnem izboru je nastopila tudi slovenska predstavnica Raiven in se s skladbo Veronika uvrstila v sobotni finale. Poleg nje in irske predstavnice je to uspelo še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra in Luksemburga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!