Slovenski biologi prosijo za pomoč: če vidite to kačo, jim javite

Slovenija 07. Maj 202410:50 9 komentarjev
progasti gož
Foto: Progasti gož/Zavod Štirna/DAVORIN TOME

Slovenski biologi organizirajo akcijo, s katero želijo dobiti čim več podatkov o naši največji nestrupeni kači, progastem gožu. Za pomoč prosijo tudi vas.

Slovenski biologi javnost prosijo za pomoč, ki se na prvi pogled morda zdi nenavadna: “Pomagajte nam iskati našo največjo nestrupeno kačo.”

Ne gre za to, da bi iskali najdaljšo ali najtežjo slovensko nestrupeno kačo, čeprav je možno, da se to v resnici zgodi. Nacionalni inštitut za biologijo namreč v sodelovanju z Zavodom Štirna organizira akcijo Ponovno se išče progasti gož. Progasti gož je namreč naša največja nestrupena kača. Samice lahko v dolžino merijo celo 260 centimetrov, samci pa največ 160.

Verjetno bi se precej ljudi, ki bi srečali takšno velikanko, prestrašilo. Ampak strah je popolnoma odveč. Progasti gož je, tako kot drugi goži, povsem nenevarna kača in veliko bolj verjetno je, da se bo bolj prestrašil vas kot vi njega in bo pobegnil. Pravzaprav je veliko bolj verjetno, da ga ne boste videli, ker bo pobegnil, še preden mu boste prišli dovolj blizu. Prav zato je to kačo težko izslediti in pridobiti informacije o njeni pojavnosti, življenjskih navadah in podobnem.

Prvič so akcijo organizirali pred štirimi leti in po ocenah inštituta za biologijo je bil odziv velik, zato upajo, da bo tako tudi letos.

Letak, akcija Išče se progasti gož, ponovno Letak, akcija Išče se progasti gož, ponovno
Foto: ZAVOD ŠTIRNA
progasti gož progasti gož
Foto: Progasti gož/Zavod Štirna/DAVORIN TOME
mladič progastega goža mladič progastega goža
Foto: Mladič progastega goža (Zavod Štirna/ AL VREZEC)

Kako prepoznate progastega goža?

Progasti gož je le ena od vrst iz družine gožev, ki so prisotne po vsej Sloveniji. Vse vrste so nestrupene in so koristne sosede naših vrtov, saj se prehranjujejo z malimi glodalci, kot so miši in voluharji.

Progasti gož je skrivnostni, plašni velikan iz te družine. Ljudem je popolnoma nenevaren. Prepoznamo ga po štirih temnih vzdolžnih progah na sivem ali svetlo rjavkastem hrbtnem delu telesa ter po stranski temni progi za očmi.

Mladiči so drugače obarvani – prepoznamo jih po vzorcu temnih, pogosto črno obrobljenih širokih lis na hrbtni in bočni strani telesa.

Progasti gož je na rdečem seznamu ogroženih vrst, kar pomeni, da tej vrsti v naravnem okolju lahko grozi izumrtje, če še naprej obstajajo dejavniki, ki jo ogrožajo. Zato je vrsta pri nas zaščitena. To pa tudi pomeni, da mora Slovenija dosledno varovati bivališča vrste, spremljati populacijo, določati območja varstva in zagotavljati splošno ugodno ohranitveno stanje te populacije.

Kje iskati progastega goža?

Progasti gož ima v Sloveniji najboljše pogoje za življenje v slovenski Istri.

Zato raziskovalci ciljajo predvsem na prebivalce in obiskovalce te pokrajine. Gozdovi, suhi travniki, žive meje in suhozidi so njegova najljubša območja. Pojavlja se tudi v bližini vode, saj je kljub svoji velikosti dober plavalec.

Kaj narediti, če ga zagledate?

Predvsem mu ne storite ničesar žalega, tudi če se sprva ustrašite. Če vam uspe ohraniti mirno kri in imate pri roki kamero oziroma telefon, pa ga poskušajte posneti. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo bodo vseh posnetkov zelo veseli. Pošljete jim jih lahko na elektronski naslov [email protected]. Če boste ob njih posredovali še podatke, kje in kdaj ste goža srečali ali morda še kakšne zanimivosti, pa bodo raziskovalci še bolj veseli. Prav tako bodo veseli, če boste poslali fotografije slečene kože (leva) progastega goža, če boste nanjo naleteli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje