Evrovizija nepolitična, a le ko organizatorjem to ustreza

Svet 08. Maj 202409:04 4 komentarji
Eric Saade
Foto: PROFIMEDIA

Evropska radiodifuzna zveza vztrajno ponavlja, da je Evrovizija nepolitičen dogodek, vsako leto bolj pa se zdi, da je to le še floskula. Pred dvema letoma je bila v ospredju vojna v Ukrajini, zdaj je tu vojna v Gazi. V četrtek, ko bo v Malmöju nastopila izraelska predstavnica, so napovedani veliki propalestinski protesti, že v prvem polfinalnem večeru pa smo lahko na odru videli izraz podpore Palestincem, kar organizatorjem ni bilo prav nič povšeči.

Mimo je prvi polfinalni večer tekmovanja za Pesem Evrovizije, na katerem smo se lahko razveselili uvrstitve slovenske predstavnice Raiven v sobotni finale.

Čeprav je večer minil brez večjih incidentov, ki so se jih organizatorji bali zaradi vojne v Gazi in posledično napetega ozračja tudi v mestu Malmö, smo na odru vseeno lahko videli znak podpore Palestini – a verjetno je to večina ljudi spregledala.

Pred nastopom prve države v prvem polfinalnem večeru – to je bil Ciper, ki se je v finale uvrstil – so zbrane v dvorani in pred televizijskimi ekrani navduševali še izvajalci Eleni Foureira, Chanel in Eric Saade. Ta je na Evroviziji leta 2011 predstavljal Švedsko in dosegel tretje mesto.

Saade je med nastopom okoli zapestja nosil palestinsko kefijo, črno-beli šal, ki je značilen za Palestino in ga mnogi nosijo kot znak solidarnosti s Palestino. Pevec je bil že v preteklosti na svojih družbenih omrežjih goreč podpornik Palestine, nasprotoval pa je tudi udeležbi Izraela na tekmovanju.

Na to se je odzvala Evropska radiodifuzna zveza z besedami, da Evrovizija poteka v živo in da so vsi nastopajoči seznanjeni s pravili tekmovanja. “Obžalujemo, da se je Eric Saade odločil ogroziti nepolitično naravo dogodka,” so dodali.

Nepolitično glasbeno tekmovanje?

Debate o tem, kako (ne)političen dogodek je Evrovizija, potekajo vsako leto. Pred dvema letoma, ko je izbruhnila vojna v Ukrajini, je bil dogodek poln izrazov podpore Ukrajini, Rusiji pa na tekmovanju ni bilo dovoljeno sodelovati.

Letos so se zaradi vojne v Gazi pred začetkom tekmovanja vrstili številni pozivi, naj EBU Izrael izključi iz tekmovanja. Organizatorji so pozive zavrnili, so pa preučili pesem izraelske predstavnice Eden Golan, saj naj bi besedilo pesmi z namigovanjem na oktobrski napad Hamasa na Izrael kršilo načelo tekmovanja o nepolitičnosti.

Nato so Izraelci popustili in popolnoma spremenili besedilo pesmi, pa tudi njen naslov – zdaj bo Golan predstavljala pesem Hurricane, od prejšnje verzije pa je ostala samo glasbena podlaga.

Eden Golan bo nastopila v drugem polfinalnem večeru v četrtek. Tedaj je v Malmöju napovedan protest, ki bi se ga lahko po nekaterih ocenah udeležilo tudi do 20.000 ljudi.

Miša Molk
Miša Molk (Foto: Husmir Deljanin/N1)

Do organizatorjev Evrovizije je bila v oddaji Odmevi kritična tudi Miša Molk, ki je bila v preteklosti članica strokovne komisije pri EBU za izvedbo Pesmi Evrovizije. “Evrovizija je zelo težko izločena iz aktualnega družbenega dogajanja. Eurosong nikoli ni bil popolnoma apolitičen. Vedno se je v besedilih zaznalo nekaj ideologije. Tokrat mislim, da se je EBU malce sprenevedal in je raje posegel v besedilo izraelske skladbe, imel pa je možnost in priložnost, da Izrael izloči iz tekmovanja. /…/ Zakaj? S tem bi opozorili, da smo proti nasilju, proti vojni, in to bi zelo veliko pomenilo za Evropo. Ampak EBU se tako ni odločil. Mislim, da gre za dvoličnost. Tudi če letos prireditve ne bi bilo, bi to preživeli, v Gazi bo pa preživelo vedno manj ljudi.”

Miša Molk je opozorila še, da je pred dvema letoma EBU Rusijo izključila iz tekmovanja, ker je nanje pritisnila večina držav, ki na Evroviziji sodelujejo, a pri Izraelu se to ni zgodilo.

Težko je spregledati, da je glavni sponzor Evrovizije podjetje Moroccanoil, saj reklamo vidimo vsakih nekaj minut. Čeprav je sedež podjetja v ZDA in njegovo ime daje drugačen vtis, je Moroccanoil v lasti Izraelke Carmen Tal.

Malmö, tretje največje švedsko mesto, ki leži blizu danske meje, se tako pripravlja na turbulenten drugi polfinalni večer, ko bo politika zaradi propalestinskih protestov neizogibno prodrla na “nepolitično” tekmovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje