Bankovci, himna, znamke: kaj vse se bo spremenilo po smrti kraljice

Svet 09. Sep 202211:11 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II. bankovec
PROFIMEDIA

Po smrti britanske kraljice Elizabete II. bo njeno podobo in kraljičin monogram na nekaterih državnih in drugih simbolih sčasoma zamenjala podoba novega britanskega monarha, kralja Karla III. Kaj vse se bo spremenilo?

V četrtek je umrla britanska kraljica Elizabeta II. Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja, vladala je kar 70 let. Nasledil jo je sin Charles, ki se bo imenoval Karel III. Velika Britanija je prežeta s podobo kraljice, ta je med drugim na denarju, znamkah, opeva jo himna, kraljičin monogram je na zastavah, poštnih nabiralnikih in še kje. Sčasoma bo njeno podobo v javnosti zamenjala podoba novega britanskega monarha Karla III. Kaj vse se bo spremenilo?

Bankovci in kovanci

V obtoku je 4,5 milijarde bankovcev s podobo kraljice Elizabete II. Njihova skupna vrednost je 80 milijard funtov (približno 92 milijard evrov). Na bankovcih jo bo sčasoma menjal novi monarh, kralj Karel III. Kot piše britanski Guardian, bo to trajalo vsaj dve leti. Še dlje časa naj bi preteklo za menjavo kovancev. V preteklosti namreč po menjavi monarhov kovancev niso odpoklicali, ampak je menjava potekala bolj postopoma, ljudje pa so imeli v denarnici hkrati kovance s podobo starega monarha in tudi nove kovance, piše Guardian.

Kraljičina podoba je tudi na nekaterih 20-dolarskih bankovcih v Kanadi, na kovancih na Novi Zelandiji ter na vseh kovancih in bankovcih, ki jih je izdala Vzhodnokaribska centralna banka, prav tako je njena podoba na denarju tudi v drugih delih Commonwealtha.

Himna

Britanci monarha opevajo tudi v himni. Verz “God save our gracious Queen” (bog obvaruj našo milostljivo kraljico) se bo spremenil v “God save our gracious King” (bog obvaruj našega milostljivega kralja).

Pošta

Kraljičina podoba je na znamkah, pričakuje se, da jo bo zamenjala podoba novega kralja. Hkrati je kraljičin monogram ER (Elizabeta Regina) na poštnih nabiralnikih, a teh najverjetneje ne bodo zamenjali, piše Guardian. V Veliki Britaniji po sedemdesetih letih namreč še vedno lahko vidimo tudi poštne nabiralnike z monogramom kralja Jurija VI. (GR – George Rex).

poštni nabiralnik Velika Britanija
PROFIMEDIA

Grb

Kraljevi grb, ki prikazuje leva in samoroga ob ščitu, je pogost v prostorih državnih organov in na pisarniškem materialu, vsaka sprememba pa bi bila draga, a morda ne bo potrebna, piše britanski časnik. Grb bi spreminjali le, če bi se Karel III. tako odločil, ker bi morda želel v grb vključiti tudi Wales.

Molitve

Kraljica je bila branilka vere in vrhovna poglavarka Anglikanske cerkve. V eni od molitev, ki so zapisane v knjigi molitev, so prošnje bogu, naj jo “napolni z milostjo svetega duha, da se vedno nagiba k njegovi volji in hodi po njegovi poti”. Pričakuje se, da bodo molitve prilagodili za novega monarha, kar morajo storiti s spremembo zakonodaje, piše Guardian. Duhovniki medtem lahko molitve, ki jih izvajajo pri nedeljskem bogoslužju, sami prilagodijo novemu monarhu brez spremembe zakonodaje.

Zastave

Zaradi smrti kraljice bi se lahko spremenila tudi zastava Royal Standard (na fotografiji spodaj). Ta se uporablja, ko je monarh v rezidenci v eni od kraljevih palač, na monarhovem avtomobilu, ko je na službenih potovanjih in na letalu (ko ne leti). Zastava je razdeljena na četrtine, pri čemer ena četrtina predstavlja Škotsko, ena Irsko, dve pa Anglijo. Karel III. bi zastavi lahko dodal Wales, piše Guardian.

Prav tako bi se lahko spremenile tudi številne druge zastave; kraljičin monogram (EIIR – Elizabeta II. Regina) je namreč na mnogih zastavah; od zastav, ki visijo pred policijskimi postajami, do gasilskih zastav in zastav na ladjah britanske mornarice.

Zastava, Royal Standard
PROFIMEDIA

Kot še piše Guardian, se bodo spremenile tudi številne zaprisege in zaobljube zvestobe, v katerih je omenjena kraljica, veliko sprememb pa bo tudi v ostalih državah Comonwealtha.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!