Charles je novi britanski kralj, izbral si je ime Karel III.

Svet 08. Sep 202219:55 > 20:44 2 komentarja
Kraljica Elizabeta, Charles, Camilla
PROFIMEDIA

Princ Charles, prvorojenec preminule kraljice Elizabete II. in nekdanji princ Walesa, je novi britanski kralj. Izbral si je ime Karel III. "Smrt moje ljubljene matere, njenega veličanstva kraljice, je trenutek največje žalosti zame in za vse člane moje družine," so po smrti Elizabete II. v imenu novega kralja sporočili iz kraljeve družine. Uradne podrobnosti, kdaj bo kronanje in kakšno bo, še niso znane. Velika posebnost kronanja kraljice Elizabete II., ki je bilo leta 1953, pa je bil neposredni televizijski prenos tega svečanega dogodka, k čemur naj bi kraljico nagovoril njen soprog princ Filip, ki je v 100. letu starosti umrl aprila lani.

Charles, nekdanji princ Walesa, je novi britanski kralj postal takoj po smrti mame, kraljice Elizabete II., ki je popoldan v 97. letu starosti umrla na škotskem posestvu Balmoral. Danes je po protokolu Londonski most pričakovati tudi njegov televizijski nagovor.

“Smrt ljubljene matere, njenega veličanstva kraljice, je trenutek največje žalosti zame in za vse člane moje družine,” so po smrti Elizabete II. v imenu novega kralja sporočili iz kraljeve družine.

Charles je bil prestolonaslednik 70 let, kolikor je trajala vladavina kraljice Elizabete II., s čimer je tudi prestolonaslednik z najdaljšim stažem v britanski zgodovini. V zadnjem času je že prevzel nekaj obveznosti kraljice Elizabete II. Zlasti po tem, ko je oktobra lani morala v bolnišnico in ko je zaradi zdravja morala zmanjšati število obveznosti. Nazadnje se je v javnosti pojavila v torek, ko je na Škotskem sprejela odstop Johnsona in za novo premierko imenovala Liz Truss. Na fotografijah je bila nasmejana, se je pa opirala na palico.

Liz Truss, kraljica Elizabeta II.
Jane Barlow/Pool via REUTERS

V življenju 73-letnega Charlesa se bo začelo novo obdobje, ki bo prineslo tudi odgovor na vprašanje, kakšen kralj bo, piše Guardian. Charles se je rodil 14. novembra 1948 v Buckinghamski palači v Londonu kot prvi od štirih otrok Elizabete II. in pokojnega princa Filipa, vojvode Edinburškega. Izobraževal se je na elitnih šolah v Londonu, na Škotskem in v Avstraliji. Je prvi prestolonaslednik, ki je uspešno zaključil univerzitetno šolanje, in sicer na Cambridgeu leta 1970, kjer je študiral arheologijo, antropologijo in zgodovino. Od leta 1971 do 1976 je služil v britanski kraljevi mornarici.

Leta 1958, ko je bil star devet let, mu je kraljica Elizabeta II. podelila naziv valižanskega princa in ga imenovala za prestolonaslednika. A uradno je naziv valižanskega princa prejel šele julija 1969 na slovesnosti v Walesu. Postal je 21. valižanski princ in prvi od leta 1936. Še nihče pred njim ni tega naziva držal toliko časa.

Kralj Charles
PROFIMEDIA

Čeprav je večino svojega življenja preživel v senci matere kraljice, so tudi njegovo življenje zaznamovali dogodki, ki so bili deležni velike medijske pozornosti. Med temi je bila poroka s takrat 19-letno Diano Spencer julija 1981. Poroka v katedrali svetega Pavla v Londonu je pred televizorje pritegnila 750 milijonov gledalcev po svetu, na londonske ulice pa se je zgrnilo 600.000 ljudi.

V zakonu sta se jima rodila sinova William in Harry. Njegov 40-letni sin, princ William, je sedaj naslednji v vrsti za prestol.

poročne obleke slavnih
Profimedia

Zakon z Diano kljub pravljičnemu začetku ni bil srečen. Britanski tabloidi so imeli obilo snovi za pisanje o njem, dokler se ni leta 1996 uradno končal z ločitvijo. Charles se je nato leta 2005 poročil z dolgoletno ljubeznijo Camillo Parker Bowles, ki je takrat dobila naziv vojvodinja Cornwalska. V minulih letih sta Charles in Camilla skupaj opravljala številne kraljeve dolžnosti in potovanja v tujino.

Britanski monarh je tudi poglavar anglikanske cerkve, in prav to je v preteklosti predstavljajo največjo oviro, da bi se v britansko kraljevo družino lahko poročili ločeni. Camilla je prva, ki se je lahko poročila s članom britanske kraljeve družine kljub ločitvi.

Camilla Parker Bowles
Profimedia

A je ravno zato zelo težko našla svoje mesto v monarhiji. Ko se je leta 2005 poročila Charlesom, je bilo določeno, da ji bo, ko Charles postane kralj, pripadel naziv princese soproge. Na svoj platinasti jubilej pa je kraljica Elizabeta II. Charlesu in Camilli dala, kar sta si želela, in to je, da bo Camilla dobila naziv kraljica soproga.

Podrobnosti, kdaj in kako bo Charles tudi okronan za kralja in kakšna bo slovesnost, uradno niso znane. Velika posebnost kronanja kraljice Elizabete II., ki je bilo leta 1952, pa je bil neposredni televizijski prenos tega svečanega dogodka, k čemur naj bi kraljico nagovoril njen soprog princ Filip, ki je v 100. letu starosti umrl aprila lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje